fbpx

Är det fortfarande viktigt att göra uppror?

kvinnokulturfestivalen

ÄR DET FORTFARANDE VIKTIGT ATT GÖRA UPPROR?

Panelsamtal lördag 11 juni kl. 14

I Gittan Jönssons utställning Parallella Linjer på Marabouparken konsthall kan man följa konstnärens engagemang för rättvisa. Under 1970-talet var Gittan Jönsson delaktig i Kvinnorörelsen, år 1977 var hon med och ordnade Kvinnokulturfestivalen dit publiken strömmade och många fick vända i dörren. Arrangörerna fick ett omedelbart kvitto på hur viktiga frågorna som festivalen väckte var för sin samtid. Två år senare gjorde flera av bildkonstnärerna från festivalen utställningen Vi arbetar för livet på Liljevalchs konsthall. De ville visa de kvinnliga konstnärernas arbeten som systematiskt osynliggjorts. I senare verk har Gittan Jönsson speglat vår tids stora skeenden, som upproren vid Tahrirtorget, liksom frågan var feminismen är idag.

Frågan för panelsamtalet är det politiska engagemanget i relation till konstnärlig verksamhet. Under 1970-talet var lösningarna tydligare, eller mer svart och vitt. Konsten var stundom öppet politisk. Men vad betyder ett feministiskt ställningstagande i vår turbulenta tid?

PANELDELTAGARE

Roxy Farhat, konstnär
Saadia Hussain, konstnär och aktivist
Gittan Jönsson, konstnär
Suzanne Osten, dramatiker, regissör och författare – har fått förhinder och kommer inte att kunna närvara!  
America Vera-Zavala, dramatiker, aktivist, kulturskribent och författare

Moderator: Katarina Wadstein MacLeod, docent i konstvetenskap vid Södertörn högskola.

Är du intresserad av att dela dina erfarenheter och inta talarstolen så skicka ett mail till info@marabouparken.se.
Programmet ingår i entrébiljetten 50kr. Ingen föranmälan.

Arrangeras i samarbete med ABF Norra stor-Stockholm.  

Roxy Farhat är en feministisk video- och performancekonstnär vars arbeten blandar politik, kitsch och populärkultur med humor och dödsallvar. Hennes verk har ofta en självbiografisk grund och leker både med lågbudgetestetik och cinematiska referenser. Samarbeten är en stor del av hennes konstnärliga verksamhet, till exempel i form av näringslivsprojektet Minimal Kompetens och LA-baserade gruppen United Colors of Bitchaton. Vid sidan av konsten är hon även verksam som musikvideoregissör och har gjort prisbelönta videor med artister som The Knife, Zhala och Gnucci.

www.roxyfarhat.com

Saadia Hussain är verksam som konstnär, konstnärlig ledare och konstpedagog, baserad i Stockholm. Genom den kreativa processen utforskar, studerar, skapar och berättar Saadia Hussain om det privata, det globala, det vardagliga samt det allvarliga. I rollen som konstnärlig ledare, leder hon olika konstprojekt på orter med tonvikt på tillgänglighet, demokrati, delaktighet och yttrandefrihet där hon har utvecklat metoder och lett processer som möjliggör icke-professionellas deltagande i konstnärligt kollektivt skapande. Utställningar i urval: Liljevalchs Stockholm 100 års Hemslöjdsutställning, installation Äkta heligt 2012, separatutställningen playground Skövde konsthall 2011, Ett designpedagogiskt projekt, Historiska museet, 2008. Projekt i urval: Konstnärssamtal med Haircut before the party på Tensta konsthall 2012, konstnärssamtal och konstpedagogiskt workshop på Skövde konsthall 2011, Demokratidagarna i botkyrka maj 2010, deltagit i paneldebatten Den växande Islamofobin i Europa Södrateatern, Stockholm 2010 och medverkat som konstnär samt lett samtal under konstdagarna som ordnades av Konstfrämjande och Folkets hus och Parker, 2009.

www.saadia.se

Gittan Jönsson utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Hennes verk har visats på flertalet utställningar i Sverige b.la. Galleri Leger i Malmö, Bohusläns konsthall, Konstakademin och Liljevalchs i Stockholm, Skövde konsthall, Ystads Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum och Dunkers Kulturhus. Gittan Jönsson har även gjort offentliga utsmyckningar och skrivit ett antal böcker såsom Historieboken (1970), Prinsessor utan Panik (2009) med Kristina Abelli Elander och Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag (2011). Jönsson är representerad på Moderna Museet, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Arbetets museum i Norrköping, Borås konstmuseum, Statens Konstråd m.fl. Idag bor och arbetar hon i Brantevik och Berlin.

www.gittanjonsson.se

Suzanne Osten är film- och teaterregissör samt barnfilmsambassadör. Osten drev teatern Unga Klara 1975-2014 och var professor i regi vid Dramatiska Institutet 1996-2009. Filmer i urval är Mamma 1982, Bröderna Mozart 1986 och årets film Flickan, mamman och demonerna från 2016. Den feministiska pjäsen Jösses flickor kom 1974 och gjordes tillsammans med Margareta Garpe. Suzanne Osten arbetar just nu på Dramaten med uppsättningen Falla ur tiden av David Grossman.

www.suzanneosten.se

America Vera-Zavala är svensk politiker (vänsterpartist), författare och debattör. Vera-Zavala är även kolumnist på vänstertidningen Flamman och politisk aktivist inom rörelsen för global rättvisa, samt en av grundarna av den svenska grenen av organisationen Attac. 2001 publicerade Vera-Zavala sin första bok Global Rättvisa är Möjlig, 2003 kom Deltagande demokrati. 2006 var hon inbjuden av Lars Norén att skriva en pjäs som blev startskottet för dramatikerkarriären. Två år senare startade America Vera-Zavala upp Botkyrka Community Teater & Dans. Pjäsen Sara Sara Sara – starka kvinnor pinkar stående hade premiär på Kulturhuset Stadsteaterns Lilla scen 2014, 2015 visades hennes, Gabriela Pichlers, Rasmus Lindgrens pjäs Rött kort på Scenkonstbiennalen i Malmö. Till hösten 2016 visas den nyskriva uppsättningen Svenska hijabis på Dramaten.

www.americavz.com