fbpx

Spring Clean 2017

Välkommen till Marabouparkens eventhelg – Spring clean!

Fredag 19 maj 2017 kl 17.30-21.20
Lördag 20 maj 2017 kl 12.00- 21.30

För att hälsa våren öppnar vi dörrarna till konsthallen med en serie evenemang i dagarna två. Performers, konstnärer, poeter och musiker kommer att presentera sitt arbete på olika platser i Marabouparken. Vi utforskar de olika sätt på vilka samhället formar oss till att bete oss i olika rum, från det offentliga till det privata, från hemmet till arbetet.

Bland annat blir det performance med konstnärerna Sarah Browne och Anna Kinbom.

Livsstycket kommer också att visa sin nya klädkollektion i en modevisning och Livstyckets årliga vårmarknad äger rum i parken.
Det bjuds på mat, dryck och Monsterklubb för barn. Hela familjen är välkommen!

Bilder

Program

FREDAG 19 MAJ 

kl 17.30 Breakdown av Sarah Browne
Hur stark är du? Hur uthållig? Hur sårbar? En speciell, manusskriven spinning class som kombinerar filosofi och konstnärligt framförande med fitness koreografi, utvecklad av konstnären Sarah Browne och producerad av Marabouparken i samarbete med Friskis & Svettis i Sundbyberg. Plats: Friskis&Svettis, Sundbyberg, Löfströms allé 5. Framförande av Shirley Harthey Ubilla. Gratis med begränsat antal platser, boka senast 18/5 på osa@marabouparken.seFör mer information klicka här.

kl 18.30 Johan Lundin: ”Drive On”
En video-mimad liveakt fylld med kostymtransformationer, clown makeup och seriösa peruker som iscensätter humoristiska karaktärer och ansikts-genusuttryck. Allt slutar ganska oväntat på en vacker queer robotkarusell av känslor. Inget talat språk.
Johan Lundin berör genusidentitet, queerhet och sociala strukturer genom textil, video och performance. Hen har studerat textil konst vid Konstfack, koreografi vid Dans‐ och Cirkushögskolan och teater- och dansvetenskap vid Stockholms Universitet.

kl 19.00 Tove Salmgren, ”Det här är ingen performance”
På senare tid, när Tove Salmgren har blivit inbjuden att prata någonstans, i rollen som konstnär, så har hon experimenterat med att läsa en text beträffande ’problem’. En text som också placerar det sagda och gjorda bredvid varandra, eller inuti, men inte.
Tove Salmgren arbetar med dans, koreografi och performance, som initiativtagare och medarbetare i diverse kontexter och format. På senare tid har hennes praktik tagit kuratoriella former, till exempel i samarbeten med The Blob/Anna Efraimsson, We happen things/Manon Santkin och Moa Franzén och tillsammans med Kajsa Wadhia leder hon Köttinspektionen dans, en plattform för experimentell dans och koreografi i Uppsala. Hennes egen konst kan beskrivas som ett feministiskt och filosofiskt laboratorium, en önskan att systematiskt belysa och leka med de relationer vi har till hands.

kl 19.30 Pia Sandström läser Helga Henschen
Pia Sandström framför Helga Henschens dikter.
Pia Sandström är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon har medverkat i solo- och grupputställningar på bl a Moderna Museet 2013 där hon visade ett ljudkonstverk speciellt framtaget till utställningen Hilma af Klint, Bonniers Konsthall, Botkyrka konsthall, Kiasma i Helsingfors, ARTES i Porto och under Venedigbiennalen för arkitektur 2014.

kl 20.30 Eugene Sundelius von Rosen:  ”Förskolan arborariet”
Vi följer rabdor 1 och student 2 in i köket som tydligen är matsalen. Därinne till vår store förvåning står Sverrir och plockar upp den hårda maten från mitten av rumamet och sen vaknar vi. Sverrir tittar under hela den här tidsrymden bort mot ett annat håll. Rabdor 1 tittar ner. Performancen sker på engelska och svenska.
Eugene Sundelius von Rosen (f. 1991, Stockholm) arbetar med text, iscensättningar, performance, situationer och händelser, utanför och på scenen. Teman kretsar kring semi-offentliga och privata platser  samt när och var konversationer uppstår, äger rum eller ses som lämpliga.

kl 21.00-22.30 Diana Agunbiade Kolawole DJ
Diana Agunbiade-Kolawole är en konstnär som enbart arbetar med lins och icke-linsbaserad fotografi. Hon har arbetat med fotoperformance sedan 2012 på bl.a. Tate Britain, Kunsthalle Bern, Växjö Konsthall, Fylkingen och på 57e upplagan av Venedig Biennalen. Hennes praktik inbegriper dekonstruktion och utmanar det traditionella fotografiet genom performances. Diana är Masterstudent på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2017.

LÖRDAG 20 MAJ

kl 12.00-17.00 Livstyckets vårmarknad i parken

kl 12.00-14.00 Musik och sång med Sundbybergs musikskola

kl 14.00 Livstyckets modevisning 
Livstycket visar sin nya klädkollektion

kl 13.00-16.00 Matlagning, mat och samtal 
Välkommen till Praxagoras Kök! Praxagoras Kök är ett konst- och stadsutvecklingsprojekt av Elin Strand Ruin på uppdrag av Sundbybergs Stad i samarbete med Marabouparken konsthall. Praxagoras Kök har utvecklats i samarbete med personal och föräldrar på daghemmet Stella Nova, föreningen Verdandi och boende i Hallonbergen.
Hur kan vi tillsammans ta hand om det offentliga rummet? För mer information klicka här.

kl 16.00 Jimmy Offesson och Teemu Mastovaara, ”Art must be”
Genom ett komponerat musikstycke, i ett samspel mellan ett klassiskt stråkinstrument och tejp som påfrestar hudens skörhet, uppstår en lyrisk dynamik, som riktar uppmärksamhet mot betydelsen av konstens ”exklusivitet” och vilka förutsättningar en har beroende på klassbakgrund.
Jimmy Offesson, skapare av konceptet i ”Art must be”, är konstnär, som arbetar multidisciplinärt och sysslar med video och performancekonst. Han studerar på Kungliga Konsthögskolan, är dramapedagog och har en master i utbildningsvetenskap.
Teemu Mastovaara är cellist, kompositör, musikpedagog, arrangör och arbetar multidisciplinärt. Han studerar på det unika masterprogrammet ”contemporary performance and composition” vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

kl 16.30 Diana Agunbiade-Kolawole
Diana Agunbiade-Kolawole är en konstnär som enbart arbetar med lins och icke-linsbaserad fotografi. Hon har arbetat med fotoperformance sedan 2012 på bl.a. Tate Britain, Kunsthalle Bern, Växjö Konsthall, Fylkingen och på 57e upplagan av Venedig Biennalen. Hennes praktik inbegriper dekonstruktion och utmanar det traditionella fotografiet genom performances. Diana är Masterstudent på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2017.

kl 17.00 Hiroko Tsuchimoto: ”A Memoir from California”
I detta verk ifrågasätter Tsuchimoto hur vi som människor identifierar oss efter kategorier som kön, ras, etnicitet och nationalitet i närvaron av vår globaliserade, individualistiska sociala kontext. Hon bjuder in hennes publik att delta och reflektera över hennes egen representation som japansk immigrant ur ett kritiskt perspektiv: Har jag rätten att identifiera med och representera denna historia 2017 enbart på grund av min japanska immigrant-härkomst?
Genomförs på engelska.
Hiroko Tsuchimoto är en konstnär/performanceartist baserad i Sverige sedan 2008. Hennes arbeten genomförs ofta som performance eller sociala experiment på offentlig plats. I hennes performance ger hon sin publik en kollektiv upplevelse genom uppgifter, dialoger och rörelser.

kl 18.00 Genomgång av och med Anna Kinbom
För sin guidnings-performance i Starting from the Self har Anna vidareutvecklat sitt verk Karaoke Lecture i relation till verken i utställningen. Verket är en samling sånger skrivna av Anna som hon framför och bjuder in publiken att sjunga med i. Plats: Marabouparken Konsthall. Gratis med begränsat antal platser, boka senast 18/5 på osa@marabouparken.se. För mer information klicka här.

kl 19.00 Nathalie Wuerth, ”Mmm…Marabou”
Med utgångspunkt i Marabous kända slogan Mmm… Marabou, undersöks och smakas det på M(mm):ets ljudbild i en serie tablåer för röst och loop pedal.
Nathalie Wuerth (1969) konstnär bosatt och verksam i Stockholm. Använder rösten som ett material och medium för att undersöka relationen mellan olika rumsliga och sociala konstruktioner. Rösten fungerar som ett instrument för att sondera fysiska rum och kroppen som bärare av sociala relationer, affekt och språk. Processen är ofta kollektiv och plats-specifik.
Wuerth har tidigare medverkat i performance på Konsthall C, Stockholm (SE); Godsbanan, Aarhus(DA); Sprektum, Berlin(DE) och PAB, Bergen (NO).

kl 19.30 Marcus Baldemar:  ”Love Shrine & Your Majesty – Part 1” (solo version)
En (kollektiv) healing session genom egenkärlek och en så kallad ”lap dance”.
Performancen genomförs på engelska.
Marcus Baldemar är en Bryssel- och Stockholmsbaserad dansare och koreograf. Hans intressen just nu ligger i symbiosen mellan språk och den poetiska/politiska kroppen, healing och kärlek som metod och motivation för förändring.