fbpx
1 juni 2016–30 augusti 2016

The Unstraight Museum

The Unstraight Museum gästar Marabouparken i sommar med en utställning i parkens paviljong. I utställningen visas museiföremål ur The Unstraight Museums egna samling och i anslutning till utställningen presenteras ett program och visningar av Marabouparken med fokus på alla människors rätt till sin egen historia.

The Unstraight Museum är en ideell förening som arbetar med att lyfta HBTQ-frågor inom kulturområdet och har gjort betydelsefulla insatser på området sedan starten 2007. Det började med en förfrågan till stora svenska museer om de hade något föremål eller berättelser i sina samlingar som kunde presenteras i en utställning under Euro Pride 2008. Tyvärr blev det unisona svaret nej, men efter mycket efterforskning hittades ändå föremål och berättelser som kunde användas till utställningen. Detta blev upptakten till det internationella arbete som The Unstraight Museum gör idag för att stödja HBTQ-personer och aktivistgrupper i arbetet med att synliggöra ett kulturarv som på många platser helt raderats ur historieskrivningen.

I parkpaviljongen visas delar ur samlingen som annars endast finns tillgängliga digitalt. Samlingen består av enkla föremål men som genom nya perspektiv lägger till andra berättelser om dem. I paviljongen presenterar The Unstraight Museums också tidigare samt aktuella projekt som föreningen arbetar med runt om i världen. Låna en audioguide i konsthallen och lyssna till presentationen av The Unstraight Museums samling.

Guidade visningar av paviljongen sker:
18/6 kl 14, 16/7 kl 14 och 20/8 kl 14. Kostnadsfritt.

Presenteras i samarbete med Sundbybergs stad.
Se mer på: www.unstraight.org
Tack till Story Hotel Signalfabriken.

Fri entré till Marabouparken konsthall för alla med Pridearmband/veckobiljett under Prideveckan 25–31 juli. 

Luftslott av gruppen MYCKET och allsång med Sofia Hultin
17 augusti kl 12–20 i Marabouparken, kl 19:00 Sofia Hultin Lesbisk allsång 

Luftslott – när vi bygger den stad vi vill leva i är en utställning, en syjunta och en byggarbetsplats uppdiktad av konst- och arkitekturgruppen MYCKET (Mariana Alves, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson) . Ett bygge som aldrig är klart; i ena änden en ruin, i andra splitter ny. Det är bångstyriga, uppblåsta byggen som utmanar. Projektet är inspirerat både av konstnären Niki De Saint Phalles vällustiga skulpturer och den samtida konstnären Rachael Shannons textila och luftburna paviljonger. Luftslotten är konstruerade av material som haft ett tidigare liv, återvunnen plast, begagnade segel, trasiga paraplyer och vindställ. De hålls uppe av ett svagt, men konstant lufttryck. Vissa går att gå in i, andra upplevs från utsidan, några blir till eller omformas under utställningsperioden. Tillsammans med olika grupper bygger, syr, drömmer och tejpar MYCKET vidare på luftslotten.

Under åren konstnären Sofia Hultin arbetat med det lesbiska stadsvandringsprojektet I’m Every Lesbian har hon kommit över en hel del texter till lesbiska kampsånger från bland annat 70- och 80-talen. Tyvärr finns relativt få av dessa inspelade så för att förvalta detta lesbiska kulturarv samlas vi från olika lesbiska generationer och sjunger dessa samt andra lesbiska sånger tillsammans. Allt ifrån Ulla Billquist till Kvinnoväsen till Beatrice Eli utlovas! Kvällen till ära blir vi också gästade av det legendariska bandet Strula med Siri!
Är du med i en lesbisk kör eller ett band? Är du en lesbisk musiker som vill framföra en lesbisk låt? Vill du tipsa om en lesbisk låt till sånghäftet? Hör då av dig till sofia@sofiahultin.com! www.sofiahultin.com


Bokrelease för Civilisation & Provocation – The Ultimate Krabstadt Fanbook
16 juli kl. 14 på Marabouparken konsthall 

Välkommen på releasen för publikationen Civilisation & Provocation – The Ultimate Krabstadt Fanbook av Jeuno Je Kim and Ewa Einhorn. Bokreleasen sker i anslutning till The Unstraight Museums utställning i Marabouparken och ges ut av Förlaget. Kom och träffa författarna, Förlaget, få ett signerat exemplar av boken. Det blir även filmvisning och en diskussion med curator Johanne Løgstrup. Läs mer om evenemanget 


(Some) Legendary Lesbians: performance av Louise Blad
10 augusti kl 18.30. Fri entré.

(Some) Legendary Lesbians är ett performance som är ett pub-quiz, ett arkiv, en glitterscen och kanske en kärleksförklaring. Verket utforskar Jackie Forsters liv och arbete samt hennes kamp för Storbritanniens lesbiska arkiv. Sedan hösten 2013 har Louise Blad begärligt undersökt arkivet. Utifrån vykort, foton, pressklipp och en refuserad självbiografi skriven på baksidan av gasräkningar tar en delvis dold berättelse om Jackie Forster, Jacqueline McKenzie, Straight Thespian och Roaring Lesbian form. Följ med till Londons enda lesbiska pub på 60-talet, njut av doften av biblioteksböcker och skapa nya arkiv!