100 år av Marabouhistoria

GustavSvensson

Marabou 100 år. Föreläsning med Gustav Svensson, Centrum för Näringslivshistoria

Lördag 20 augusti kl. 14 på Marabouparken konsthall

Den 16 juni 1916, när det första världskriget rasar som värst på kontinenten, grundar den norske fabrikören Johan Throne-Holst en chokladfabrik i Sundbyberg norr om Stockholm. Namnet, AB Chokladfabriken Marabou, hämtas från det norska moderbolaget Freias maskot, den afrikanska maraboustorken. Throne-Holst har just investerat en jättesumma i en toppmodern chokladfabrik trots att kriget omöjliggör import av både kakao och fabriksutrustning. Några svåra decennier och två världskrig senare har Marabou etablerat sig själva som svenska folkets chokladtillverkare och skaffat sig en särställning i branschen.

Få varumärken har gjort så starka avtryck i det svenska medvetandet och blivit så folkkära som Marabou. Men bakom 1940- och 1950-talens påkostade reklamfilmer och klatschiga slogans finner man också en för tiden ovanligt progressiv arbetsgivare som ser socialt ansvarstagande och satsningar på personalens välbefinnande inte främst som kostnader – utan som investeringar.

I anslutning till utställningen När storken kom till Sundbyberg, berättar företagsarkivarien Gustav Svensson om 100 år av Marabouhistoria med unika dokument och bilder hämtade ur Marabous eget företagsarkiv.

Föreläsningen ingår i entrén 50kr.

Fri entré för anställda vid Mondelez International. 

Gustav Svensson är verksam som arkivarie och projektledare vid Centrum för Näringslivshistoria i Bromma och arbetar med arkivfrågor för flera av Sveriges största företag och koncerner. Sedan 2008 är han ansvarig för Marabous företagsarkiv. I och med detta fungerar han också som varumärkeskonsult och expert i frågor rörande Marabous historia.

Bild: Ur Mondelez International arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria