Att tänka i skisser

ATT TÄNKA I SKISSER

Föreläsning och samtal
11 maj kl. 18.45 på Marabouparken konsthall

Marcia Sá Cavalcante Schuback, professor i filosofi
Gittan Jönsson, konstnär
Jockum Nordström, konstnär
Lise-Lotte Norelius, musiker

Genom hela sin konstnärsbana har Gittan Jönsson tecknat det egna livet, det inre livet och vardagens detaljer, glädje och fasor. Att teckna i hennes verksamhet kan jämföras med att anteckna. Hon har också gjort flera böcker med brännbara teman skapade i serieteckningsform. Jockum Nordström, en konstnär från en senare generation, har gjort sig känd för att liksom Gittan Jönsson använda sig av serieteckningens estetik. Ett formspråk som är nära förknippat med barndom, kanske till och med naivitet, men som i båda konstnärernas händer förmedlar stora och svåra frågor. Det konstnärerna har gemensamt är det envisa tecknandet och den ihärdiga humorn.

Filosofen Marcia Sá Cavalcante Schuback har i boken Att tänka i skisser reflekterat över var sanning finns. I vår kultur är sanning tätt förknippat med det skrivna ordet och bilden med fiktion. Marcia Sá Cavalcante Schuback vänder på ordningen och ser inte filosofens ord som sanning, eller facit, och frågar vad som uppstår i mötet om bilden är kärnan och sanningen.

I en föreläsning och påföljande samtal diskuterar Marcia Sá Cavalcante Schuback med konstnärerna Gittan Jönsson och Jockum Nordström om att tänka i skisser. Moderator: Katarina Wadstein MacLeod, docent i konstvetenskap vid Södertörn högskola.

Vi gästas även av Lise-Lotte Norelius som under kvällen gör en solospelning med dammsugare, freeze-pedal och diverse objekt. Ljud som en kanske inte lägger märke till, som piper eller låter ynkliga, som låter illa och i vanliga fall skapar olustkänslor. Men det är kanske en rättvisefråga; Att dessa ljud förtjänar att uppmärksammas, tas om hand och upphöjas till något mycket större.

Föreläsningen ingår i entrébiljetten 50kr.

Läs mer om Gittan Jönssons utställning Parallella linjer på Marabouparken konsthall

Mer om deltagarna:

Marcia Sá Cavalcante Schuback är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Innan hon flyttade till Sverige var hon docent vid universitetet Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) i Brasilien. Cavalcante Schubacks specialområde är kontinental filosofi, med fokus på fenomenologi, hermeneutik, tyska idealismen och samtida existentiell filosofi. Hon är författare till flera monografier på svenska, portugisiska och engelska som till exempel: Lovtal till intet – essäer om filosofisk hermeneutik (2006), Olho a olho: ensaios de longe (2010), Att tänka i skisser (2011), Being with the Without, a conversation with Jean-Luc Nancy (2013), och Dis-orientations: Philosophy, Literature and the lost Grounds of Modernity, co-edited with Tora Lane (2015).

Gittan Jönsson utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Hennes verk har visats på flertalet utställningar i Sverige b.la. Galleri Leger i Malmö, Bohusläns konsthall, Konstakademin och Liljevalchs i Stockholm, Skövde konsthall, Ystads Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum och Dunkers Kulturhus. Gittan Jönsson har även gjort offentliga utsmyckningar och skrivit ett antal böcker såsom Historieboken (1970), Prinsessor utan Panik (2009) med Kristina Abelli Elander och Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag (2011). Jönsson är representerad på Moderna Museet, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Arbetets museum i Norrköping, Borås konstmuseum, Statens Konstråd m.fl. Idag bor och arbetar hon i Brantevik och Berlin.

Jockum Nordström utbildade sig på Konstfack 1981–1985 och är idag målare, tecknare, illustratör och författare. Jockum Nordström har haft en rad separatutställningar i Stockholm, London och New York och blev ledamot i Konstakademien 2004. Han arbetar främst i blyerts och collage i en fabulerande bildvärld av människor, natur, djur och arkitektur med rötter i folkkonstens naivistiska berättande. Jockum Nordström har även medverkat som illustratör i Dagens Nyheter och Kamratposten och skrivit och illustrerat de fem barnböckerna om Sailor och Pekka som belönats med Expressens Heffaklump och Elsa Beskow-plaketten.

Lise-Lotte Norelius arbetar med live-elektronik, elektroakustisk musik och ljudkonst. Hon studerade elektroakustisk komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1998–2002. Sedan dess har hon komponerat musik för högtalare (EAM), musiker och live-elektronik, dansföreställningar, installationer, performance och poesi. Förutom att komponera ny musik, framträder hon både som soloartist och i samarbete med andra musiker och konstnärer. Norelius är en av grundarna till DIY ensemblen Syntjuntan och har en lång historia som slagverkare med stor erfarenhet från olika områden som traditionell afrikansk musik, experimentell rock, fri improviserad musik och från att använda kombinationen slagverk och samplade ljud, framför allt i gruppen Anitas Livs. Dom senaste åren har hon utforskat små motorer, hembyggda skränande apparater, syntsmycken, dammsugare och diskettstationer i kombination med Max/MSP (mjukvara) och diverse effektboxar.

Katarina Wadstein MacLeod är docent i konstvetenskap vid Södertörns högskola och undervisar i konsthistoria och teori på Konstfack. Hon är också verksam som konstkritiker för Svenska Dagbladet.