Fotoprojekt :
Marabouparken konsthall och elever från Löfströms gymnasium Språkintroduktionsklass tillsammans med Casia Bromberg och Maia Lundblom.
Marabouparken Konsthall har inlett ett samarbete med Löfströms gymnasium Språkintroduktion bestående av en grupp nyanlända elever, deras lärare och mentorer. Projektet har inledningsvis tagit avstamp i vårens utställning ”Upphovsmannen är en kvinna”, som visar reportagefoton tagna av Sveriges tre första kvinnliga pressfotografer med syfte att få eleverna att se och berätta genom fotografi.
Under våren 2017 har gruppen träffas fyra gånger. Varje tillfälle har de fått lösa olika slags uppgifter med kameran tillsammans med fotografen Casia Bromberg och konstnären Maia Lundblom.
Här kommer gruppen att lägga upp sina bilder och texter: https://supergruppen.tumblr.com
Sportlovskul med Monsterklubben
Monsterklubben är samlingsnamnet för lov- och helgverksamheten för barn, unga, fritids och familjer på Marabouparken konsthall. Drop-in kl 13–16, 50 kr/deltagare eller terminskort 150 kr.
Söndag 26 februari
Konsthallsreportrarna
Onsdag 1 mars–fredag 3 mars
KUB:s t-shirtverkstad
Tillsammans med konstpedagogerna KUB gör vi egna unika tryck på
t-shirtar inspirerade från vårens utställning Upphovsmannen är en kvinna
med reportagefoto från 1800-talet och framåt. Allt material finns på plats!
Söndag 5 mars
Paparazzi
En klubb där smygfotografering är tillåtet, vilka vinklar och knep är bäst? Det vet fotografen Casia Bromberg. Kom och testa.
Den vackraste visan om livet självt
3 mars kl 10–10.45
Gratis men boka biljetter på bristol.friteatern@gmail.com
Friteatern gör gästspel på Marabouparken konsthall med uppsättningen Den vackraste visan om livet självt.
Tre gamänger (Maestro, Putz och Schäfern) ska spela en fin konsert. Det är inte helt lätt att få till det just denna dag. Eller rättare sagt, inte helt lätt att få till det någon endaste dag. Allt de företar sig går åt pipsvängen. Föreställningen är en hyllning till de som i alla fall försöker, för även om de inte når fram till det tänkta, läggs i deras händer en oanad möjlighet kryddad med känsla och spontanitet.
Varmt välkomna alla barn, ungdomar och vuxna från 5 år – oavsett modersmål. Föreställningen spelas på enkel svenska, alla förstår och den passar för hela familjen.
Sy-LAN
19–20 november kl. 13–16, 50kr.
I dagarna två kör vi ett Sy-LAN på konsthallen! Fösta dagen dekonstrueras medtagna kasserade textilier och plagg och andra dagen syr vi nya mästerverk, kollektioner och haute couture.
Det kommer att finnas några få symaskiner på plats, men ta gärna med dig din egen symaskin. Alla barn är välkomna. Från 9 år går det bra att komma utan förälder. Pedagog Jessica Overgaard.
PÄRLOR
26 oktober–18 december 2016
Lagom till femårsjubileet av Hilding Linnqvists Arkiv på Marabouparken konsthall har vi den stora glädjen att visa utställningen Pärlor med en samling tolkningar av Hilding Linnqvist verk gjorda av deltagare från Franstorps Verkstäders Bild- och formgrupp.
Efter ett längre samarbete har pärlor från Hilding Linnqvists arkiv bearbetats och tolkats. I utställningen visas verken Familjeidyll (1916), Utan titel (1918), Kring Ernst Josephsons palett (1960), Förslag till altartavla (Nunna med duvor, Sofia Kyrka Stockholm, 1930-tal) och Fönsterutsikt i Lissabon (1982) som legat till grund för workshopparna med Bild- och formgruppen som genom närstudier gestaltat egna skapelser ur Linnqvists motivvärld.
Hilding Linnqvist (1891-1984) var portalfiguren för svensk naivism på 1910-talet. Som konstnär har han kommit att uppskattas för sitt fria sätt att berätta om sin omvärld: Stockholmsvyer och en stad med frambrytande industrialisering, myllrande liv och vardagsskildringar, stillebengestaltningar samt människor från resor runt om i världen.
Sedan 2011 har Stiftelsen Hilding Linnqvist sin konstsamling deponerad på Marabouparken konsthall. I den återfinns ett tusental teckningar, hundratals målningar och akvareller samt en mängd rekvisita.
Franstorps Verkstäder är en daglig verksamhet i Sundbyberg för personer som är intresserade av skapande, hantverk och journalistik.
1 november 2016
Ordapplikationer
På Hallonbergens bibliotek
Monsterklubben gästar Hallonbergens bibliotek och Jessica Overgaard håller i en klubb där deltagarna får testa att göra textila applikationer med inspiration från ord tagna ur bibliotekens böcker. Kostnadsfritt, begränsat med platser, föranmälan för fritidsgrupper. info@marabouparken.se. Start kl. 13.
2–4 november 2016
Värdefullt skräp
På Marabouparken konsthall
Höstlovsspecial med textilkonstnären Johanna Törnqvist, kom och skapa unika plagg och smycken från kasserade textilier och återvunnen plast. Från 6 år i sällskap med vuxen, om du är 9 år eller äldre går det bra att komma själv. Obs! Begränsade platser. Uppsamling i entrén kl.13, drop-in fram till kl.16.
KULTURAMAS SLUTUTSTÄLLNING
Vernissage 27 maj kl. 16–17
Öppet 28–29 maj kl. 12–17
Slututställning på Marabouparken konsthall med elever från Kulturama grundskola.
Det här året har eleverna arbetat med ”experiment” som både tema och arbetsmetod. Hur blir det när du testar flera olika vägar till samma mål? Hur gjuter du en rymdskeppsdel i gips? Vilken teknik är allra bäst för att få till ett riktigt snyggt öga? Hur ser Stefan Löfven ut korsad med en llama? Allt detta, och mycket mer får ni svar på i årets SLUTUTSTÄLLNING!
Påsklov med Monsterklubben!
Monsterklubben är Marabouparkens lov- och helgverksamhet som riktar sig till barn från 6 år, unga, fritids och familjer. Varje klubbtillfälle leds av erfarna pedagoger och konstnärer och innehåller skapande aktiviteter och familjevisningar. Barn och vuxna ges tillfälle att prova olika samtida konstnärliga metoder, tekniker och material med inspiration från aktuell utställning i konsthallen. Häng med oss på påsklovet!
Tisdag 29 mars: Pop-up på Hallonbergens bibliotek
Monsterklubben gästar Hallonbergens bibliotek och Jessica Overgaard lär ut konsten att binda egna böcker. Adress: Hallonbergens centrum, Hallonbergsplan 7 i Sundbyberg. Drop in kl. 13–16. Kostnadsfritt!
Onsdag 30, torsdag 31 mars: Monsterklubbens måleriklubb på Marabouparken konsthall
Jessica Overgaard guidar oss i Gittan Jönssons måleri i hennes utställning Parallella linjer på konsthallen. I labbet plockar vi fram duk och färg och kör klassisk måleriklubb. Från 6 år, 50kr. Drop in kl. 13–16.
Söndag 3 april: Moppmåleri på Marabouparken konsthall
I labbet är det städdag och vi rullar ut stora ark och målar med skurmoppar och diskborstar tillsammans med Matilda Zeits. Från 6 år, 50kr. Drop in kl. 13–16.
DEN UNIVERSELLA BOKCIRKELN
Vårens mest spektakulära bokcirkel!
Den universella bokcirkeln är en experimentell bokcirkel där deltagarna får läsa olika slags texter som tolkas genom estetiska läroprocesser. Under fyra tillfällen kommer cirkelledare från olika yrkesbakgrund inom kultur att hålla i varsin träff baserad på helt skilda material, tillvägagångssätt och uttryckssätt.
16 mars: Berättande mönster och Svetlana Aleksijevitj
Formgivaren Shabnam Faraee håller i en cirkel där deltagarna får arbeta med bild och grafiska tryck utifrån ett uppslag ur Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden second hand: slutet för den röda människan.
23 mars: Textilremake och text
Modedesignern Petra Dahlin ger en workshop baserad på tankar kring modeindustrin, massmarknaden, identitet och budskap. Under kvällen får deltagarna arbeta med egenvalda texter och remakes inspirerade av Vivienne Westwoods mode. Ta med ett plagg eller textil som du vill göra om och en text som inspirerar dig.
20 april: Ljud genom Abe
Konst- och språkpedagogen Tomas Woodski utgår från ett stycke ur Kōbō Abes bok Kvinnan i sanden och tillsammans med deltagarna tolkas texten genom ljud, bild och kanske skulptur.
27 april: Videokonst, voice over och Sandmannen
Konstnären Felice Hapetzeder utgår från videokonst och voice over som poetisk form. Under träffen undersöks relationen och samspelet mellan text och rörlig bild. Cirkeln fördjupar sig i E.T.A. Hoffmanns kortroman Sandmannen och Stan Douglas videoverk Der Sandmann.
Plats: Marabouparken Konsthall, Löfströmsvägen 8 i Sundbyberg
Tid: onsdagar kl. 17–20
Allt material ingår och texter delas ut inför varje tillfälle. Bokcirkeln stöds av Kulturrådet och är kostnadsfri.
Du som är 18 år och äldre med blandade intressen och läserfarenheter – anmäl dig! Bokcirkeln är kostnadsfri, med sista anmälan 1 mars 2016. Hör av dig om du vill göra en sen anmälan till info@marabouparken.se.
Anna-Stina Ulfström, Pedagogikansvarig
Marabouparken Konsthall
Monsterklubbens Höstlovsprogram!
28 oktober–1 november: Synvinkel
Vi tittar närmre på höstens utställningar av Anna Nordquist Andersson och David Claerbout och jobbar med fotomontage, teckning, collage och egna pop-up böcker.
Från 6 år, 50kr. Samling i entrén klockan 13 eller drop in fram till 16 under dagen!
28 oktober med Emmelie Gry Rundsberg
29 oktober med Emmelie Gry Rundsberg
30 oktober med Jessica Overgaard
1 november med Matilda Zeits
Monsterklubben är samlingsnamnet för konsthallens lov- och helgverksamhet och riktar sig till barn från 6 år, unga, fritids och familjer. Alla Monsterklubbar hålls på Marabouparken i vårt pedagogiska labb, i konsthallen eller i parken förutom då Monsterklubben gör pop-up på andra institutioner och platser.
Varje klubbtillfälle leds av erfarna pedagoger och konstnärer och innehåller skapande aktiviteter och familjevisningar. Barn och vuxna ges tillfälle att prova olika samtida konstnärliga metoder, tekniker och material med inspiration från aktuell utställning, parken eller Hilding Linnqvist arkiv.
Foto: Tony Luukonen Fredäng
Sagoyoga
Lördag 15 och 29 augusti kl 14.00
Julia Fredäng bjuder in barnfamiljer till sagoyoga i parken. Det blir yoga och avslappning kring en saga vid Marabouparkens Minibibliotek, mittemot plaskdammen. Kostnadsfritt, ingen föranmälan. Från 2 år.
Se mer på: www.yogasaga.se/sagoyoga/
Häng med Monsterklubben på höstlovet!
Under höstlovsveckan hittar vi på en massa skoj för barn från 6 år och uppåt. Den här hösten greppar vi pennan och gör animationer, fotar kända konstverk och viker snygga och underliga origamidjur.
Drop-in mellan kl. 13.00–16.00!
Monsterklubben pop-up Härmapa: tisdag 28 oktober
Monsterklubben gör pop-up på Hallonbergens bibliotek med klubben Härmapa. En helskruvad fotoklubb på Hallonbergens bibliotek där du får chans att härma kända konstverk och fotografier. Vi poserar och fotograferar tillsammans med Casia Bromberg. Kostnadsfritt.
Adress: Hallonbergsplan 7, 174 52 Sundbyberg
Stop motion-animationer: onsdag, torsdag och fredag, 29–31 oktober
Höstlov i konsthallen! Kom och animera tillsammans med formgivaren Shabnam Faraee. Vi inspireras av ljud och musik och gör abstrakta och figurativa stop motion-animationer.
Obs! Begränsade platser. Anmäl dig till info@marabouparken.se
Origami: Söndag 2 november
Vi viker allt från tranor till oktaver tillsammans med origamifantasten Irre Lazarescu.
Varje Monsterklubbstillfälle leds av erfarna pedagoger och konstnärer och innehåller skapande aktiviteter där barn och vuxna ges tillfälle att prova olika samtida konstnärliga metoder, tekniker och material.
Monsterklubben kostar 50kr/gång och barn. Terminskort kostar 150kr.
Bild: Pelle Halvarsson
a4: En musikworkshop med The Great Learning Orchestra
Monsterklubben Deluxe! Familjedag lördag 4 oktober 2014 kl. 11.00–16.00
Kostnadsfritt
Häng med på en familjedag i musikens tecken! Den experimentella musikorkestern The Great Learning Orchestra ger workshopen a4 där barn och vuxna får komponera egna musikstycken som sedan framförs på plats i konsthallen.
Begränsade platser till workshopen så först till kvarn gäller. Mejla till info@marabouparken.se senast den 1 oktober om du vill komma.
Läs mer om utställningen No Sound Is Innocent och The Great Learning Orchestras installation a4 rum
Boka Precious Trash Workshop med Johanna Törnquist
Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast i vårt moderna samhälle? I dagens konsumtionssamhälle är det kanske inte ull, trä och lera som vi har ett överflöd av, utan våra sopor som vi kan utnyttja och skapa nytt av.
Under hösten går det att boka Precious Trash Workshop med textilkonstnären Johanna Törnquist på Marabouparken konsthall. Workshopen består av en inledande föreläsning, introduktion av olika material och hur de kan användas följt av att deltagarna får prova på att sy plagg och smycken av återbruk så som chipspåsar, skumplast, packband och mycket annat. Passar för barn från 9 år och uppåt, Skapande skola och vuxengrupper.
För mer information och bokning skicka ett mail till: anna-stina.ulfstrom@marabouparken.se
Se mer om Johanna Törnquist: www.johannatornqvist.com
Monsterklubbens konstkoloni för barn boende i Sundbyberg
20 kr/dag och barn
Ålder: 8–13 år
Tider: 4–8 augusti kl.13–16
Macka och dryck ingår
Platser kvar! Drop-in
Den 4/8 kl.12.15 är det uppsamling på Hallonbergens bibliotek för barn som vill delta i kollot. Tillsammas åker eller går de med en medarbetare från biblioteket till och från Marabouparken konsthall.
4/8 Konstkojor
Kom och ta över konsthallen och parken! Bygg kojor och skulpturala gömslen tillsammans med konstnärerna Jenny Berntsson och Felice Haptezeder.
5/8 Konstkojor
Kom och ta över konsthallen och parken! Bygg kojor och skulpturala gömslen tillsammans med konstnärerna Jenny Berntsson och Felice Haptezeder.
6/8 Klassisk Monsterklubb Deluxe
Vi syr monster, mutanter och ny arter av kasserade gosedjursdelar och bygger ett gemensamt papier-machémonster med Irre Lazarescu och Matilda Zeits.
7/8 Megabroderi
Vi låter tygerna svämma över i utställningssalen och syr på ett gemensamt textilt mästerverk tillsammans med Tomas Woodski och Zafire Vrba.
8/8 Konst-LAN
Konsthallen förvandlas till ett LAN i Minecraft. Under några timmar byggs det i en specialkonstruerad spelplan föreställande- konsthallen och parken under ledning av Hanna Fridén (känd från P3 spel).
Monsterklubbens konstkoloni anordnas i samarbete med Fastighets AB Förvaltaren.
KRÅKANS KRAMAR
Picknickteater med Lilla Parken
Tid: 28 juni samt 5, 12, 19 och 26 juli klockan 11.30
Från 3 år och uppåt, inomhus vid regn
Teater Lilla Parken spelar vid fem tillfällen showen Kråkans Kramar i Marabouparken, en föreställning som är cirka 30 minuter lång och rekommenderas från 3–100 år! Ta med en picknickkorg eller inhandla en i konsthallens restaurang Parkliv och häng med Lodjuret Loa, kråkan Kraxi och de andra vännerna i en komedi med häftig discomusik.
I Kråkans Kramar möter vi Lodjuret Loa som är på jakt efter nya kramgoa vänner när hon en dag träffar på den lömska kråkan Kraxi som istället för att kramas stjäl ifrån henne. Loa blir både ledsen och förtvivlad. Vem ska hjälpa henne nu? En skrytig konstapel från Älgpolisen ÄPO tar sig an fallet. Tjuveri är enligt honom själv en specialitet. Det blir ett knepigt fall där barnen får vara med och hjälpa till.
Presenteras i samarbete med Marabouparken konsthall och Sundbybergs stad.
Fri entré!
Parkleken
Som en avslutande punkt för det fyråriga konstprojektet PARKLEK i Hallonbergen och Ör har Kerstin Bergendal gestaltat en parklek i Marabouparken. Parkleken är under sommaren bemannad med personal, information, kartor och audioguider. Här kommer konsthallens pedagogiska verksamhet Monsterklubben att husera och Minibiblioteket, ett förtroendebibliotek för barn som drivs utan lånekort i samarbete med Bibliotek Sundbyberg. Parkleken ger även plats åt Freedom on Wheels, ett ideellt projekt som för femte året i rad anordnar cykelkurser för kvinnor i Hallonbergen.
Minibibliotek
Bibliotek Sundbyberg gör pop-up i Marabouparken. Ett förtroendebibliotek där du kan låna sommarläsning utan lånekort.
Monsterklubben Deluxe
Minecraft Konst-LAN
Den 9-10 augusti 2014 tömmer vi konsthallen och förvandlar den till ett Minecraft Konst-LAN!
Under ledning av minecraftorienteraren och YouTube-spelaren Hanna Fridén (känd från P3 Spel) ges spelare chans att bygga tillsammans i en specialkonstruerad spelplan föreställande konsthallen och Marabouparken.
LAN:et är ett såkallat jämlikhets-LAN där tjejspelare ges förtur till att delta och det gemensamma bygget sker genusmedvetet och på lika villkor.
Passar: 7–14 åringar
Tid: 9–10 augusti, kl. 13–16
Entré: barn 50 kr/ tillfälle
Obs! begränsade platser, tjejspelare ges förtur.
O.S.A senast 1/8 till info@marabouparken.se
Det kommer att finnas datorer på plats så ta inte med egen dator.
Byggandet sker i grupp.
DELFINEN – MELLAN MUSSLA OCH MOLN
Svenska Teatern – Stockholm
Helger: 23–24, 30–31 augusti 2014 klockan 15.00
Vardagar: 26–29 augusti 2014 klockan 10.00 och 13.00
Längd: ca 50 min
Delfinen – mellan mussla och moln är en glad och varm föreställning för både barn och vuxna!
Hör berättelsen om en pojke som har en delfins själ, om Miriam som träffar med den borttappade Delfinen Rosario och om ett möte som kom att förändra i princip allt.
Familjeföreställning för alla mellan 5–99 år. Spelas utomhus i Marabouparken och avslutas med en målarworkshop för de som vill vara med. Spelas inomhus vid regn.
Föreställningen är gratis, ingen föranmälan!
Skolklasser kan förboka via Kina Löwenbrååt Koski: kina.lowenbraatkoski@sundbyberg.se
Av: Gunilla Linn Persson efter en idé av Susanne Osten.
Medverkande: Camilla Nyberg och Andreas Rodenkirchen.
Regi: Björn Melander.
Presenteras i samarbete med Kultur Sundbyberg
Monsterklubben är samlingsnamnet för konsthallens lov- och helgverksamhet och riktar sig till barn från 6 år och uppåt, fritids och familjer. I sommar håller Monsterklubben till i parken och har Parkleken som sin mötesplats.
Varje monsterklubbstillfälle leds av erfarna pedagoger och konstnärer och innehåller skapande aktiviteter där barn och vuxna ges tillfälle att prova olika samtida konstnärliga metoder, tekniker och material.
Drop-in 50 kr söndagar kl. 13–16
Tis–ons, 17–18 juli och 24–25 juli, kl. 13–16
Kostnadfritt för fritids i Sundbybergs kommun, anmäl grupper senast 9 juni till info@marabouparken.se
1 juni Fotostudio i det gröna, fotografen Casia Bromberg riggar upp en tillfällig fotostudio i parken, kom och fota och posera med egentillverkade accessoarer av natur- och växtmaterial.
8 juni Fotostudio i det gröna, fotografen Casia Bromberg riggar upp en tillfällig fotostudio i parken, kom och
fota och posera med egentillverkade accessoarer av natur- och växtmaterial.
15 juni Megabubblor, tillverka såpbubbelverktyg och gör jättebubblor. Zafire Vrba delar med sig av sina knep och hemliga recept på monsterbubblor.
17–18 juni Smådjur. Utforska parkens olika nivåer. Vad göms över buskar och under grenar? Hur ser parken ut ur en daggmasks perspektiv? Vi fotar högt och lågt och målar och bygger fjärilar och småkryp tillsammans med Matilda Zeits och Emmelie Gry Rudsberg.
24–25 juni Megabubblor och växtaccesoarer, kom och tillverka spåbubbelverktyg och jättebubblor, designa snygga lövkepsar, blommobilväskor, pinndiadem, kottringar, gräsarmband och mycket mer tillsammans med Zafire Vrba och Tomas Woodski.
9–10 augustiKonst-LAN, konsthallen förvandlas till ett LAN i Minecraft. Under några timmar byggs det i en specialkonstruerad spelplan föreställande konsthallen och parken. (Obs! begränsade platser). Tjejspelare ges förtur. OSA senast 1 augusti till: info@marabouparken.se
FÅGELSKÅDNING
Ett audioverk av Hägerstens Botaniska Trädgård i Marabouparken
Vad är en pausfågel? Vem bor egentligen i konsthallens lufttrumma och varför har en dam elva svanar i sin lägenhet? Ta reda på svaren eller kom på nya svar i Hägerstens Botaniska Trädgårds fågelskådning i Marabouparken. Med hjälp av karta, kikare och fantasi guidar trädgårdens invånare dig genom en fågelfylld upptäcktsfärd i parken. Ta en kompis, förälder eller ett barn i handen, och glöm inte att det alltid är roligare att kryssa för mycket än för lite!
Audioguiden ingår i entrén till sommarprogrammet Uppehåll (2014) och kostar 20 kr
___
Hägerstens Botaniska Trädgård sköts och anläggs av Johan Eriksson, Sofia Hultin och Ingela Ihrman. De har tidigare anordnat en fiktiv semesterresa med sömnlösa nätter och svettiga bussäten, en nattlig vandring i ett gammalt hus i Huddinge, en radioshow med lyssnarbrev för brustna trädgårdsmästarhjärtan, en galashow som stöd för Östersjön och bjudit på mycket sorglig vernissageunderhållning. Till skillnad från många andra botaniska trädgårdar lägger Hägerstens Botaniska inte stor vikt vid namngivning, klassificering och ursprung. Istället är de måna om att hålla samlingen osorterad. Här finns plats för både det vanliga och det annorlunda. Trädgården gör vad som behövs för att den ska växa.
PÅSKLOV MED MONSTERKLUBBEN
16–20 APRIL 2014 DROP IN MELLAN KL. 13–16
Vi kör äggjakt i parken, gör pop-up på Hallonbergens bibliotek och designar vi berättande mönster med inspiration från naturen under påsklovet med Monsterklubben. Häng med!
Äggjakt i parken
Onsdag 16 april kl.13–16
Enligt tradition kör vi Monsterklubbens äggjakt. Leta bisarra ägg i parken, teckna och ät godis tillsammans med Casia Bromberg.
Monsterklubben pop-up på Hallonbergens bibliotek
Torsdag 17 april kl.13–16, gratis!
Vi gräver ner oss i bibliotekets böcker och bygger upp en fotostudio där vi fotar bokporträtt. Kom och posera med din favoritbok eller egenhändigt textade boksida. Allt med fotografen Casia Bromberg på Hallonbergens bibliotek.
Sagomönster
Söndag 20 april kl.13–16
Under ledning av formgivaren Shabnam Faraee designar vi berättande mönster med inspiration från naturen.
Samling i entrén klockan 13 eller drop in under dagen!
Pris: 50kr/tillfälle eller köp ett terminskort för 150 kr och gå på hela vårens klubbar och lovprogram.
___
Monsterklubben är samlingsnamnet för konsthallens lov- och helgverksamhet och riktar sig till barn från 6 år, unga, fritids och familjer.
Varje klubbtillfälle leds av erfarna pedagoger och konstnärer och innehåller skapande aktiviteter och familjevisningar. Barn och vuxna ges tillfälle att prova olika samtida konstnärliga metoder, tekniker och material med inspiration från aktuell utställning, parken eller Hilding Linnqvist arkiv.
ORDBILD
Ordbild är ett forskningsprojekt och samarbete mellan Bibliotek Sundbyberg (Signalfabriken och Hallonbergens bibliotek) och Marabouparken konsthall som handlar om dynamiken mellan ord och bild. Syftet är att främja läsandet hos unga i ålderspannet 12–20 år. Projektet fokuseras på läsupplevelsen i denna åldersgrupp: vad läser de, varför läser de och hur kan de omtolka det lästa i visuella medier.
Genom att koppla ihop ord och bild med analysarbete, reflektion, bildskapande och gestaltning tror vi oss hitta nya vägar till att främja och fördjupa läsandet.Vi vill även vidga vyerna för vad läsning kan vara samt öppna upp för användandet av estetiska läroprocesser i skolan.
Projektet är strukturerat som ett forskningsprojekt med research, intern kompetensutveckling för projektgruppen, studieresor och nätverkande. Till detta kommer pedagogik i form av workshopar för unga som ingår i en referensgrupp tillhörande en skola i Sundbybergs kommun. Målsättningen är att kunna utvinna en eller flera metoder för hur biblioteket och konsthallen tillsammans kan arbeta med ord och bild för att främja läsning i åldersgruppen 12–20 år.
TIDIGARE FÖRELÄSNINGAR I ANSLUTNING
TILL ORDBILD
Att tyda tecken i tiden – en föreläsning om språkutveckling
med utvecklingskonsulten Ulla Wiklund på Bibliotek Signalfabriken.
Lyssna på föreläsningen:
Ulla Wiklund, Att tyda tecken i tiden, Ordbild
Utmaningar för det samtida barnbiblioteket: identitet, lässtimulans och delaktighet
med doktoranden Amira Sofie Sandin vid Bibliotekshögskolan i Borås på Marabouparken konsthall.
ORDBILDS PROJEKTGRUPP
Helena Selder, utställningscurator på Marabouparken och intiativtagare till projektet
Anna-Stina Ulfström, projektledare för Ordbild och pedagogikansvarig på Marabouparken
Robin Stattin Berg, ungdomsbibliotekarie Signalfabriken, biblioteket i Sundbyberg
Elin Sundström, bibliotekarie Signalfabriken, biblioteket i Sundbyberg
Irina Lazarescu, pedagog på Marabouparken
Tomas Woodski, pedagog på Marabouparken
Pia Sandström, konstnär
MONSTERKLUBBEN DELUXE 13 oktober
Monsterklubben Deluxe
– en föreställning och workshop med Hägerstens Botaniska Trädgård
I en musikalisk performance mäter, undersöker och registrerar de olika rädslor. Hägerstens Botaniska Trädgårds känsloingenjörer forskar på vuxna, växter, barn och djur, krokodiler, kungsfiskar och krokus. Med hjälp av sång, musik och andra mätinstrument rasslar och tasslar de kring vad man egentligen är rädd för.
Efter föreställningen fortsätter forskningen i Marabouparkens pedagogiska labb. I workshopen får var och en chans att bygga sin egna rädslomask. Kanske blir det en mörkermask, en spökmask, eller en lysmask…
Tid: Tid 13–16. Föreställningen är ca. 30 min. Samling i entrén klockan 13.00.
Pris: 50kr. Begränsat antal platser. Förboka gärna biljett på info@marabouparken.se eller köp biljett direkt i kassan från kl. 11.00 samma dag.
Se höstens Monsterklubbar här.
Monsterklubben Deluxe – Konstkojor
18, 19 och 20 juni
Kom och bygg träkojor och skulpturala gömslen i parken tillsammans med konstnärerna Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder. Vi bygger större gömslen och mindre tillfälliga skulpturer och arbetar med fotografi.
Aktiviteter för barn, familj och fritidsgrupper på Marabouparken.
Två pass per dag, kl.10-12, 13-15.
Kostnadsfritt för fritids i Sundbybergs kommun. Övriga 50 kr/barn.
För fritidsgrupper boka via mejl info@marabouparken.se
Fotografier från Jenny Berntsson och Felice Hapetzeders workshop ”Konstkojor”
Monsterklubben Deluxe – Osynliga gränser
2-3 mars 2013
Under sportlovet hölls ett två dagar långt projekt med konstnären Jenny Berntsson där barn och familjer fick bygga tredimensionella murar, städer och kartor direkt i konsthallen och i anslutning till Fehrat Özgürs utställning ”Let everybody come out today”, vars konst refererar till moderniseringsprocessen i Turkiets huvudstad Ankara.
Foto: Jenny Berntsson
Seriebyrån
Monsterklubben pop-up på Hallonbergens bibliotek 28 okt kl 13-16
Kom och lös olika roliga serieuppdrag under ledning av Tomas Woodski. Du får testa att teckna klassiska serierutor, göra tatueringsskisser, demonstrationsplakat och mycket mycket mer, inga förkunskaper behövs.
Material och fika ingår, otroligt nog är detta gratis.
Begränsat med platser.
Vi startar kl 13, kom i tid!
Monsterklubben pop-up Seriebyrån är en del av Ordbild, ett samarbetsprojekt mellan Marabouparken konsthall och Bibliotek Sundbyberg.
FOTOSPECIAL
Monsterklubben höstlovspecial 30–31 okt, 1 nov och 3 nov kl 13-16
Vi fullständigt frossar i fotografi tillsammans med fotonörden Casia Bromberg och bildpedagogen Matilda Zeits. Du får chans att ta egna fotografier, printa bilder, analysera och titta på foton i våra utställningar, skulptera, bygga scenografier och mycket mer.
Pris: 50 kr/barn
Monsterklubben
För barn, unga och familjer. Varje klubbtillfälle innefattar en tur i parken eller i konsthallens utställningar samt olika aktiviteter utomhus eller inne i labbet.
Musik- och instrumentworkshop för barn och föräldrar med Ökenfestivalen på Marabouparken!
Lördag 2 november kl. 14–15.30
Ökenfestivalen gästar Marabouparken under höstlovet. Vi tillverkar instrument av återvunnet material och jammar malisk musik tillsammans med jazzartisten Deodato Siquir.
Fri entré. Begränsat antal platser.
Hör Deodato Siquir spela
Ökenfestivalen på Facebook
Mer om Ökenfestivalen
”The top of the world”
Minecraft Monsterklubben Marabouparken
17 november kl.13-17
Plats: Marabouparkens konsthall, Sundbyberg
Nu är anmälningslistan full, men kom som publik och var med om Minecraft-eventet som kommer att ske live i konsthallen.
Se hur ett verkligt område, Toppstugan, i Hallonbergen byggs i en specialgjord spelplan. Bygget blir som en kommentar till höstens utställning ”Hembyg(g)d”. Fina Minecraftprylar kommer att delas ut till spelarna!
För anmälan/info: anna-stina.ulfstrom@marabouparken.se
Monsterklubbens höstlovsspecial 2013!
Under höstlovet v. 44 är det monsterklubbsaktiviteter 6 dagar i rad. Vi håller till på Marabouparken Konsthall alla dagar utom 2/11 då vi är på Hallonbergens Bibliotek. Som vanligt börjar vi kl. 13 och håller på till kl.16
Från 6 år
Köp ett terminskort för 150 kr och gå på alla höstlovets monsterklubbar, annars kostar det 50 kr per gång.
30/10: Skräckdjungel/Littel shop of horror: Vi bygger en läskig papparsdjungel som växer sig vild i det pedagogiska labbet. Pedagog/Konstnär Tomas Woodski.
31/10: Designa en egen Monsterklubbsväska: Textilkonstnären / kostymören Eva Lindelöf håller i en sy-workshop där man får chans att tillverka sin egen unika Monsterklubbsväska.
1/11: Mardrömsdiorama: Tillsammans med pedagogen Matilda Zeits iscensätter vi våra värsta mardrömmar. Kom och gör tittskåp.
2/11: Monsterklubben pop-up! Specialprogram!
Monsterklubben gästspelar på Hallonbergens bibliotek. Kom dit och gör monsterdockor av kasserade leksaker tillsammans med pedagogen/konstnären Tomas Woodski. (Kostnadsfritt).
3/11: Zombie: Tillsammans med pedagogen/konstnären Zafire Vrba gör vi kroppsdelar av plastfolie och tejp.
4/11: Monsterklubbensurpris: Överraskningsworkshop där allt kan hända tillsammans med pedagogerna/konstnärerna Zafire Vrba och Tomas Woodski. Missa inte!
Monsterklubben 2012
Söndagsaktiviter på Marabouparken kl. 13-16
Nytt för i höst! Köp ett terminskort för 150 kr och gå på alla höstens monsterklubbar.
Vid köp av terminskort ingår en gratis entrébiljett för en vuxen till höstens utställning “Hembyg(g)d” och fri entré till alla aktiviteter under höstlovet.
Från 6 år.
Varje klubbtillfälle kommer att innefatta en tur i parken eller i konsthallens utställningar samt olika aktiviteter utomhus och inne i vårt pedagogiska labb.
Höstens program:
9/9 Vi kör igång med höstens första Monsterklubb. Favorit i repris – Pinskavalkad: Vad är viktigt nog att bära som en pin? Pinmaskinen går varm i labbet.
16/9 – Jätteinstallation och foto: Tillsammans bygger vi en omfattande installation som fyller hela monsterlabbets golv med hjälp av våra medhavda saker och ting som finns i labbet. Sedan fotar vi fina detaljer ur installationen. Pedagog: Anna-Stina Ulfström
23/9 –Monsterklubbens detektivbyrå: Med inspiration från höstens utställning “Hembyg(g)d” tar monsterklubbens detektivbyrå över parken och konsthallen . Med kameran som vapen finns chans att avslöja en och annan hemlighet. Pedagog: Matilda Zeits.
30/9 – Textilworkshop: Spännande syklubb tillsammans med kostymören/scenografen Eva Lindelöf. För mer info se : www.marabouparken.se
7/10 – Gatukonst: Med höstens utställning “Hembyg(g)d” i ryggen gör vi gatukonstsskulpturer av tandpetare och ärtor tillsammans med pedagogen/konstnären Zafire Vrba.
14/10 – Hemliga ljudverkstan: Skapa knasiga ljud och finurliga teckningar tillsammans med Pedagogerna/konstnärerna: Tomas Woodski och Zafire Vrba.
21/10 – Monsterklubbens detektivbyrå: Med inspiration från höstens utställning “Hembyg(g)d” tar monsterklubbens detektivbyrå över parken och konsthallen . Med kameran som vapen finns chans att avslöja en och annan hemlighet. Pedagog: Matilda Zeits.
28/10 – Tittskåp/Diorama: Vi kollar in Kerstin Bergendals konstverk PARK LEK och bygger egna miljöer, parker, hus och kvarter .
Höstlov: Monsterklubbens höstlovsspecial! Se eget program!
11/11 – Sugrörsarkitektur: Tillsammans med pedagogen/konstnären Zafire Vrba bygger vi så högt som möjligt med hjälp av sugrör och limpistol.
18/11– Teckningsfabriken. Vi undersöker vår omgivning och samlar
mönster, gör frottage (Frottage kallas överförandet av en förlaga i relief till papper genom att man lägger papperet ovanpå teckningen och gnider det med träkol, krita) och tecknar utifrån roliga uppdrag. Inomhus och i parken.
25/11– Allkonstverk- Vi vänder in och ut på materialskåpen och gör ett gemensamt allkonstverk. Foto, ljud, vitt fluff, yoghurtkorkar, gosedjur, nålfilt, lera, staniol och mycket mycket mer!