Bakom motiven – Hilding Linnqvist och arkivet
”Så småningom hade hans ateljé på Bastugatan blivit ett kaos där det inte gick att ta sig fram längre. Travar av
teckningar och akvareller, stillebens-rekvisita, böcker och stafflier”
”Så småningom hade hans ateljé på Bastugatan blivit ett kaos där det inte gick att ta sig fram längre. Travar av
teckningar och akvareller, stillebens-rekvisita, böcker och stafflier”
Så inleder Ulf Linde sin nu klassiska text Framför motiven som ackompanjerade en retrospektiv utställning på Moderna Museet. På 1970-talet besökte Linde Hilding Linnqvists ateljé på Bastugatan i Stockholm och erbjöd sig att sortera det omfattande material Linnqvist både skapat och samlat på sig. Arbetet resulterade i ett arkiv vilket sedan var tänkt fungera som grunden till en museisamling i ett åt Linnqvist dedikerat konstmuseum i Hagaparken. Museiplanerna rann dock ut i sanden åren kring Linnqvists död. Istället startades den stiftelse som idag förvaltar hans eftermäle och 2010 deponerades arkivet här på Marabouparkens konsthall.
I den här utställningen visas en variation av olika objekt som ingår i arkivet – allt ifrån målningar och skisser till hotellnotor och mortlar. Genom att låta arkivet ta plats i utställningsrummet så uppenbaras andra berättelser om Linnqvists konstnärskap. Fram träder det som står bakom motiven.
Bastugatan, Arkiv, Museum
Linnqvists bostad och ateljé på Bastugatan blev en viktig utgångspunkt för hans konst. Han målade både interiör därifrån och vyer ut över närområdet och riddarfjärden med stadshuset i bakgrunden. Det var också här som Ulf Linde påbörjade arbetet att upprätta arkivet åt Linnqvist.
Initiativtagare till museet för Hilding Linnqvists konst var museimannen Bo Lagercrantz. Linnqvist själv kände sig hedrad av idén och utfäste en gåva om 17 tavlor till det planerade museet, några av dem visas här i utställningen. Museet var tänkt att inhysas i orangeriet i Hagaparken men planerna lades ned efter Linnqvists bortgång.
Resenären
Hilding Linnqvist var en flitig resenär och detta återspeglas i arkivet. Här finns vykort, fotografier, reseanteckningar, pass och gamla hotellnotor bevarat. Trots sina många resor utförde Linnqvist nästan allt sitt arbete i ateljén. Han var oerhört produktiv även in i hög ålder och arbetade med flera verk samtidigt, vissa kom aldrig förbi ett skissartat stadium eller så var tanken aldrig att de skulle göra det.
Stilleben och föremål
På äldre dagar blev Hilding Linnqvist känd som en blomstermålare för sina många stilleben med blomstermotiv. I flera av Linnqvists stilleben dyker också en samling föremål upp i olika konstellationer.
Skisser, teckningar, studier
Vart han än gick hade Linnqvist alltid med sig ett skissblock och många av dessa finns bevarade tillsammans med teckningar, studier och ungdomsarbeten. I detta rika material syns Linnqvists försök med olika konststilar.