Hilding Linnqvist Blomstertid

Hilding-Blomstertid1

Hilding Linnqvist, blomstudier, olja på duk

Hilding Linnqvist, Blomstertid 

Hilding Linnqvist (1891-1984)

Blommor och växter är ett av de mest återkommande motiven i Hilding Linnqvists konstnärskap. Hans tidiga verk från 1910-talet visar att han redan som elev var en skicklig tecknare och skarp iakttagare. Dessa tidiga blomsterstudier visas sällan trots att de ger en inblick i den unga Linnqvists konstnärliga utveckling och flitiga arbete.

Linnqvist återkom ofta till studier av liljor och i Marabouparkens arkiv finns avbildningar i en rad olika utföranden – allt från snabba skisser till oljemålningar, akvareller och tryck. I utställningen visas det tidiga verket Tagetes (1920) som ofta förbinds med det berömda verket Hjärtats Sång (1920) i Moderna Museets samling. Här visas också Födelsedagsbuketten (1981) som återger den tulpanbukett som Linnqvist uppvaktades med på sin 90-årsdag.

Förutom alla sina blomsterstudier var Linnqvist en samlare. En observant betraktare ser att vissa föremål återkommer i flera av verken. Konstnären hade en stor samling vaser, burkar och annan rekvisita som återfinns i många av Linnqvists blomsterstilleben. Linnqvist sparade dessutom alla sina skissböcker, några av dem återfinns i utställningen. Skissböckerna använde Hilding Linnqvist för att komma ihåg vad han såg omkring sig och han skrev ofta ned små ord för att påminna sig om färgsättning och andra detaljer i miljön som han studerade. I arkivet finns över tusen skissböcker bevarade.