Gittan Jönsson och andra kvinnors plats i Historieboken
En kvällskurs för lärare eller andra intresserade av historieskrivning, onsdag 13 april kl. 18
Vem skriver historia och vem får synas i den?
Välkommen på en kvällskurs om historieskrivning. Med avstamp i Gittan Jönssons utställning på Marabouparken konsthall ger filmvetaren Annika Wik en föreläsning om synliggörande och osynliggörande av vardagligheter, representation av kvinnors sysslor och representation i historieskrivning, med paralleller till andra konstnärer och filmskapare såsom Chantal Akerman.
Gittan Jönsson och tre av hennes studiekamrater, Annika Elmqvist, AnnMarie Langemar och Pål Rydberg, skrev under 1960-talet Historieboken, en socialistisk, tecknad bilderbok om Europas och Afrikas historia. Den gavs ut på Ordfront 1970, såldes i 70 000 exemplar och översattes till sex olika språk. Historieboken uppmärksammades i stora delar av världen och åtskilliga historielärare använde den under 70-talet i sin undervisning. Utställningen på Marabouparken konsthall är den första större retrospektiva presentationen av Gittan Jönssons verk. I hennes konst får vi ta del av kvinnorörelsens krav på jämlikhet, konstbegreppets upplösning, relationen mellan musik och bild och nutidens politiska läge.
Kvällskursen är kostnadsfri. Skicka ett mail till pedagogik@marabouparken.se för att anmäla dig.
Annika Wik är filmvetare och arbetar med forskning och kunskapsutveckling inom film och samtidskonst. Hon har mångårig erfarenhet av att undervisa i olika läromiljöer och arbetar med att utveckla filmpedagogisk utbildning.