Med säkerhetstjänsten hack i häl
Onsdag 10 juni kl. 18.30
Föreläsning och samtal med forskaren Martin Gustavsson i samband med konstnären Henrik Anderssons utställning Participant Observers. Ingår i entrén 50kr.
Utställningen Participant Observers gestaltar Henrik Anderssons undersökning av de delar av Ursvik i norra Sundbyberg där Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) var beläget fram till 2005. I spåren av FOI:s verksamhet finner vi protokoll, fotografier, inventarieförteckningar och konst. Vi får även följa Sveriges första protestmarsch mot atomvapen som avgick mot Ursvik 1961. Vid sidan av flera namnkunniga konstnärer deltog två militärpsykologer som hemliga observatörer i tåget. Materialen ger upphov till frågor om både konstnärer i proteströrelser och konstens och konstnärernas roll i det svenska totalförsvaret.
Martin Gustavssons föredrag knyter an till två teman i Henrik Anderssons utställning – konstnären som fredsaktivist och konstens roll i samhällsbygget. Han berättar om hur konstnären Siri Derkert, som deltog i fredsmarschen mot Ursvik 1961, övervakades av statspolisen redan under hennes tid som ordförande för Stockholmsavdelningen av Svenska Kvinnors Vänsterförbund (SKV) i början av 1950-talet. Fred var en central fråga för SKV. Trots att organisationen saknade formell partianknytning betraktades den likväl som en sovjetkontrollerad ”frontorganisation”, som en täckmantel för kommunistisk politik. Därefter tar Martin Gustavsson upp ett annat exempel på nationellt försvar: importförbudet på så kallad ”mindervärdig konst”. Statens konstråd (med konstnärer som ledamöter) och Branschrådet för konst och antikviteter (med gallerister som ledamöter) fattade de avgörande besluten om vilken konst som fick importeras till Sverige under åren med allmänna importrestriktioner 1939–1953.
Efter föredraget samtalar Henrik Andersson och Martin Gustavsson kring det breda temat konstnärer i proteströrelser och konstnärer i totalförsvaret av landets gränser.
Läs mer om utställningen Participant Observers