Musik i Marabouparken

Musik i Marabouparken är en konsertserie i Marabouparkens konsthall i Sundbyberg. Musik i Marabouparken är ett samarbete med Marabouparkens konsthall och genomförs med stöd från Statens Musikverk.

2021 arrangerar Musik i Marabouparken sex konserter med stor spännvidd. Slagverksesset som framträtt på Polarprisgalan, världsmästarinnan i nyckelharpa, stråkkvartetten som levererar dundrande Sjostakovitj, tablavirtuosen från Indien – det, och mycket mer, kan upplevas på Marabouparken under 2021. Initiativtagare till Musik i Marabouparken är tonsättaren och orkesterchefen från Kungliga Operan Helle Solberg och cellisten Mattias Rodrick.

”Helle och jag bor nära Marabouparkens konsthall och besöker den regelbundet. Utställningarna, skulpturerna och lokalerna gör våra besök till en upplevelse varje gång, och vi har inte kunnat låta bli att tänka på hur spännande det kunde vara att arrangera konserter där. Vi ser mycket fram emot detta nya samarbete, och att få komma igång med själva konserterna. Varmt välkomna till invigningshelgen den 8-9/5!”  

Mattias Rodrick

Tidigare konserter

Talim
Onsdag 18 augusti 2021 kl 18.00–19.30
”Talim” – Musik i Marabouparken bjuder in till sommarkonsert i Marabouparkens konsthall med ny spännande ensemble bestående av svenska och indiska musiker. Nystartade Talim består av tre framstående musiker från olika musikaliska traditioner: klarinettisten Lisa Grotherus, tablaspelerskan Suranjana Ghosh och cellisten Mattias Rodrick. I gränslandet mellan jazz, klassisk musik, nordindisk musik och folkmusik frammanar de en helt egen klangvärld med sväng, vemod och rytmisk ekvilibrism.

Med: Suranjana Ghosh, Lisa Grotherus och Mattias Rodrick

Suranjana Ghosh är professionell tablamusiker med turnéverksamhet i Sverige, Indien, Storbritannien, Grekland och Ryssland. Hon är en framstående företrädare för den traditionell Nordindiska klassisk musiken men medverkar i olika musikkonstellationer med ledande jazz- blues-konst- och folkmusiker, som Svante Henrysson, Max Åman, Max Schultz, Anders Hagberg, Goran Kajfes, Erik Steen, Jonas Kullhammar, Lena Willemark, Ale Möller och många fler.

Suranjana Ghosh har gett ut 3 cd-skivor i eget namn, den senaste med namnet ”Longing”, och framträder regelbundet i sammanhang som Stockholm Jazzfestival, Urkult, Umeå Jazzfestival, Hijazz/Uppsala, Sangeet Conferens/Stockholm, Malmöfestivalen, och på scener som Stallet och Fasching i Stockholm och Nefertiti i Göteborg.

Lisa Grotherus är klarinettist, vokalist och kompositör. Som kompositör skriver Lisa för radio, film och teater samt för egna band. Lisa har en bakgrund inom jazz, folk- och improvisationsmusik och rör sig fritt mellan olika genrer både som artist, musiker, kompositör och kapellmästare. Hon arbetar ofta med olika konstformer såsom dans, konst, teater och poesi på scener som Dramaten och Stockholm stadsteater. 

Lisas debutalbum i eget namn släpptes år 2018 och utsågs till årets bästa jazzskiva av musikmagasinet Lira samt till ett av årets tio bästa album, alla kategorier, av Göteborgsposten. År 2019 tilldelades hon årets jazzpris av SKAP. 

Lisa har ett pågående residens på Transit, en kulturinkubator för frilansande konstnärer. Hon är också medlem i tankesmedjan Unga Tankar Om Musik.

Mattias Rodrick är verksam som solist, kammarmusiker och orkestermusiker. Som solist beställer och uruppför Mattias Rodrick regelbundet verk av svenska och utländska tonsättare, bland annat för sättningen cello och kör. Han framträder regelbundet på festivaler som Svensk Musikvår, Stockholm Chamber Music, ILIOS-festivalen (NO), Dark Music Days (ISL), Nordic Music Days och Malmöfestivalen. Han är också konstnärlig ledare för projekt som Schumanniad och Musik i Marabouparken och engageras återkommande som solocellist på Folkoperan.

2018 blev Mattias Rodrick invald som passiv medlem i Föreningen Svenska Tonsättare och belönades med priset ”Musikens Möjliggörare” samma år. Mattias Rodrick är också jurymedlem för Stims stipendieverksamhet. 

Tales of trees
8 maj kl 15.00

Ett spännande möte i gränslandet mellan folkmusik och västerländsk konstmusik, framfört av tre enastående musiker: Mika Takehara, slagverk, Anna Petrini, blockflöjter och Emilia Amper, nyckelharpa.

Konserten filmades och kan ses på Youtube.

Stråkkvartetten HYMM
9 maj kl 15.00

Stockholmsbaserade stråkkvartetten uppmärksammar 150-årsjubilaren Wilhelm Stenhammar och framför också mästerverk av Dmitrij Sjostakovitj och Robert Schumann.

HYMM är: Henrik Peterson, violin 1, Ylva Magnusson, violin 2, Mikael Crafoord, viola, Mattias Rodrick, cello

Konserten filmades och kan ses på Youtube.