Musik i Marabouparken

Lelo Nika
Mattias Rodrick

Duo Lelo Nika/Mattias Rodrick

Torsdag 2 december kl 18.00

Ackordeonisten Lelo Nika och cellisten Mattias Rodrick möts i ett virtuost samspel i gränslandet mellan folkmusik, klassisk kammarmusik och improvisationsmusik. Under våren 2017 samarbetade Nika och Rodrick för första gången i Folkoperans uppmärksammade publik- och kritikersuccé Förklädd Gud. Där fann de varandra musikaliskt vilket ledde fram till dagens samarbete med en repertoar av egna, nya kompositioner för cello och ackordeon samt egna, unika tolkningar av kända stycken.

Lelo Nika är en av världens främsta ackordeonister. Hans familj är välkänd för sina romska musiktraditioner som gått i arv genom generationer. Han har turnerat med jazzstjärnor som Joe Zawinul från Weather Report och Randy Brecker, och framträder regelbundet som solist med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern, Prags Filharmoniska Orkester, Västerås Sinfonietta, Norrlandsoperans Symfoniorkester och många fler. Lelo Nika är flerfaldig världsmästare i ackordeon och har flera egna ensembler, bland andra Lelo Nika Septett och Lelo Nika trio. Med dessa och andra ensembler turnerar han mycket framgångsrikt i USA, Indien, Kanada, Ryssland och hela Europa.

Mattias Rodrick är verksam som solist, kammarmusiker och orkestermusiker. Han beställer och uruppför regelbundet verk av svenska och utländska tonsättare, bland annat för sättningen cello och kör. Danmarks Radio P2 och Sveriges Radio P2 har spelat in och sänt konserter där han varit solist. Sedan 2015 är Mattias Rodrick Folkoperans solocellist och vikarierar ofta som solocellist i andra orkestrar. Han är konstnärlig ledare för Musik i Marabouparken och andra projekt som Schumanniad. Mattias Rodrick framträder som solist med Gustaf Sjökvists Kammarkör, Ensemble Syd, Århus Akademiska Kör, Sofia Vokalensemble, Sofia Johanssons Kammarkör, och andra körer och ensembler. 

Emilia Amper
Fredrik Gille
Klara Källström
Lena Jonsson

Ljus i mörkrets tid – julkonsert med Emilia Amper Band

Torsdag 9 december kl 18.00

Nyckelharpisten, sångerskan och kompositören Emilia Amper är en av Sveriges mest namnkunniga folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, det nordiska kompositörspriset NPU-priset, Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, världsmästartitel i nyckelharpa och Zornmärket i silver (riksspelman) i bagaget. Tillsammans med en rad svenska och nordiska folkmusiker, som solist med kammar- och symfoniorkestrar i Sverige, Norge och Tyskland, och med jazz/impro/pop-musiker samt traditionsmusiker från hela världen har hon turnerat i hela Europa, USA, Kanada, Kina, Hong Kong, Brasilien, Namibia, Indien, Förenade Arabemiraten och Iran. Med djup kunskap om och kärlek till traditioner tar Emilia med sig åhörarna på en resa genom nyckelharpans möjligheter i musik som rör sig fritt över genregränserna. Hon har skrivit beställningsverk till både Västerås Sinfonietta, Camerata Nordica och för SVT’s Luciamorgon där hon medverkade med sin nyskrivna julsång Ljus i mörkrets tid 2015.

Tillsammans med ett stjärnlag ur svensk folkmusik: Lena Jonsson på fiol (årets Grammisvinnare i kategorien folkmusik), Klara Källström på cello (känd från bla Trio Törn och Duo Systrami) och Fredrik Gille på slagverk (känd från bla Bazar Blå och Tarabband) bjuder hon nu in till en stämningsfull julkonsert skapad speciellt för Musik i Marabouparken. Här utlovas kända och okända jullåtar, allt från vackra vinterkoraler och klassisk julrepertoar i ny tappning till riviga julpolskor och luciasånger som lyser upp i mörkret.

Musik i Marabouparken är en konsertserie i Marabouparkens konsthall i Sundbyberg. Musik i Marabouparken är ett samarbete med Marabouparkens konsthall och genomförs med stöd från Statens Musikverk.

2021 arrangerar Musik i Marabouparken sex konserter med stor spännvidd. Slagverksesset som framträtt på Polarprisgalan, världsmästarinnan i nyckelharpa, stråkkvartetten som levererar dundrande Sjostakovitj, tablavirtuosen från Indien – det, och mycket mer, kan upplevas på Marabouparken under 2021. Initiativtagare till Musik i Marabouparken är tonsättaren och orkesterchefen från Kungliga Operan Helle Solberg och cellisten Mattias Rodrick.

”Helle och jag bor nära Marabouparkens konsthall och besöker den regelbundet. Utställningarna, skulpturerna och lokalerna gör våra besök till en upplevelse varje gång, och vi har inte kunnat låta bli att tänka på hur spännande det kunde vara att arrangera konserter där. Vi ser mycket fram emot detta nya samarbete, och att få komma igång med själva konserterna. Varmt välkomna till invigningshelgen den 8-9/5!”  

Mattias Rodrick

Tidigare konserter

Mime Brinkmann
Mariangiola Martello
Helena Schuback
Peter Spissky

Affetti musicali – Mellan tårar och skratt

Torsdag 18 november kl 18.00

Violinisten Peter Spissky, cellisten Mime Brinkmann, cembalisten Mariangiola Martello och sopranen Helena Schuback framför musik inspirerad av människans starkaste drivkraft, nämligen kärleken. Affetti musicali – Mellan tårar och skratt är ett program med musik av bl a Strozzi, Schmelzer, Rameau, Händel och Bach och ger möjlighet till att uppleva gränslandet mellan våra starkaste mänskliga känslor.

Cellisten Mime Brinkmann har vunnit flera prestigefulla internationella solisttävlingar, däribland Musica Antiqua Brugge. Hon framträder flitigt på konserthus och festivaler i mer än 40 länder världen över, både som solist och i kammarensembler. Nästa säsong kommer Mime framträda som solist på Carnegie Hall i New York. Mime undervisar i barockcello vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.

Mariangiola Martello är pianist, organist och cembalist från Turin, Italien. Hon anlitas regelbundet som musikalisk assistent i europeiska operaproduktioner och samarbetar med de främsta dirigenterna inom barockmusiken.  Hon framträder sedan tio år som musikalisk assistent, continuospelare och solist vid den årliga ”Innsbruck Festwochen für Alte Musik” och har spelat in en CD med Bachs konsert för 2 cembali.

Helena Schuback är en ung lyrisk sopran med rötter i Brasilien. Hon blev utexaminerad i juni 2021 och har redan hunnit uppträda på Confidencen samt semifinalist i årets upplaga av International Singing Competitions of Baroque Opera ”Pietro Antonio Cesti”.  Under 2022 kommer hon att befinna sig i Paris som Artist in residence vid Cité des arts för att fördjupa sig inom den franska barockmusiken.

Peter Spissky är konsertmästare i Concerto Copenhagen och konstnärlig ledare för Camerata Øresund. Som konsertmästare och dirigent gästar han regelbundet bl. a Barokkanerne i Oslo, Finska Barockorkestern, Jönköping Sinfonietta, Norrköping Symfoniorkester, Ostrobothnian Chamber Orchestra och Tallinn Chamber Orchestra. 2017 framlade han sin doktorsavhandling ”Ups and Downs – Violin Bowing as Gesture” vid Lund universitet. Peter Spissky undervisar barockviolin på Musikhögskolan i Malmö och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Sedan 2019 är han konsertmästare på Confidencen Music & Opera Festival.

Talim
Onsdag 18 augusti 2021 kl 18.00–19.30
”Talim” – Musik i Marabouparken bjuder in till sommarkonsert i Marabouparkens konsthall med ny spännande ensemble bestående av svenska och indiska musiker. Nystartade Talim består av tre framstående musiker från olika musikaliska traditioner: klarinettisten Lisa Grotherus, tablaspelerskan Suranjana Ghosh och cellisten Mattias Rodrick. I gränslandet mellan jazz, klassisk musik, nordindisk musik och folkmusik frammanar de en helt egen klangvärld med sväng, vemod och rytmisk ekvilibrism.

Med: Suranjana Ghosh, Lisa Grotherus och Mattias Rodrick

Suranjana Ghosh är professionell tablamusiker med turnéverksamhet i Sverige, Indien, Storbritannien, Grekland och Ryssland. Hon är en framstående företrädare för den traditionell Nordindiska klassisk musiken men medverkar i olika musikkonstellationer med ledande jazz- blues-konst- och folkmusiker, som Svante Henrysson, Max Åman, Max Schultz, Anders Hagberg, Goran Kajfes, Erik Steen, Jonas Kullhammar, Lena Willemark, Ale Möller och många fler.

Suranjana Ghosh har gett ut 3 cd-skivor i eget namn, den senaste med namnet ”Longing”, och framträder regelbundet i sammanhang som Stockholm Jazzfestival, Urkult, Umeå Jazzfestival, Hijazz/Uppsala, Sangeet Conferens/Stockholm, Malmöfestivalen, och på scener som Stallet och Fasching i Stockholm och Nefertiti i Göteborg.

Lisa Grotherus är klarinettist, vokalist och kompositör. Som kompositör skriver Lisa för radio, film och teater samt för egna band. Lisa har en bakgrund inom jazz, folk- och improvisationsmusik och rör sig fritt mellan olika genrer både som artist, musiker, kompositör och kapellmästare. Hon arbetar ofta med olika konstformer såsom dans, konst, teater och poesi på scener som Dramaten och Stockholm stadsteater. 

Lisas debutalbum i eget namn släpptes år 2018 och utsågs till årets bästa jazzskiva av musikmagasinet Lira samt till ett av årets tio bästa album, alla kategorier, av Göteborgsposten. År 2019 tilldelades hon årets jazzpris av SKAP. 

Lisa har ett pågående residens på Transit, en kulturinkubator för frilansande konstnärer. Hon är också medlem i tankesmedjan Unga Tankar Om Musik.

Mattias Rodrick är verksam som solist, kammarmusiker och orkestermusiker. Som solist beställer och uruppför Mattias Rodrick regelbundet verk av svenska och utländska tonsättare, bland annat för sättningen cello och kör. Han framträder regelbundet på festivaler som Svensk Musikvår, Stockholm Chamber Music, ILIOS-festivalen (NO), Dark Music Days (ISL), Nordic Music Days och Malmöfestivalen. Han är också konstnärlig ledare för projekt som Schumanniad och Musik i Marabouparken och engageras återkommande som solocellist på Folkoperan.

2018 blev Mattias Rodrick invald som passiv medlem i Föreningen Svenska Tonsättare och belönades med priset ”Musikens Möjliggörare” samma år. Mattias Rodrick är också jurymedlem för Stims stipendieverksamhet. 

Tales of Trees
8 maj kl 15.00

Ett spännande möte i gränslandet mellan folkmusik och västerländsk konstmusik, framfört av tre enastående musiker: Mika Takehara, slagverk, Anna Petrini, blockflöjter och Emilia Amper, nyckelharpa.

Konserten filmades och kan ses på Youtube.

Stråkkvartetten HYMM
9 maj kl 15.00

Stockholmsbaserade stråkkvartetten uppmärksammar 150-årsjubilaren Wilhelm Stenhammar och framför också mästerverk av Dmitrij Sjostakovitj och Robert Schumann.

HYMM är: Henrik Peterson, violin 1, Ylva Magnusson, violin 2, Mikael Crafoord, viola, Mattias Rodrick, cello

Konserten filmades och kan ses på Youtube.