Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn, Johanna Steindorf
Curatorer: Elena Jarl & Iliane Kiefer
Rethinking Flânerie är en grupputställning på Marabouparken konsthall, som presenterar konstverk av de internationella konstnärerna Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf, vilka utmanar konceptet flanören under 2000-talet. Med fotografier, filmer och installationsverk väcks frågor om jämställdhet, migration, hem och exil. Utställningen är curerad av Elena Jarl och Iliane Kiefer.
Flanören var en litterär figur som återupptäcktes i fransk litteratur i mitten av 1800-talet, och har sedan dess diskuterats i olika discipliner. Under 1900-talet återanvände konstnärer flanörens promenader, flanerandet, och skapade nya strategier för att problematisera kapitalismens effekter i det föränderliga stadsrummet. Trots att vissa historiska arv påverkar förståelsen för flanören idag, visar Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf hur nutida manifestationer är nödvändiga. Likt samtida vandrare, resenärer och till och med som en flanös, använder de sina uttryck för att hantera personliga konflikter och sociala ojämlikheter. Konstverken lyfter fram olika berättelser och skapar upplevelser, vilka uppmanar publiken att omvärdera flanören och flanerandet idag.
I anknytning till utställningen på Marabouparken, kommer Johanna Steindorfs audio-promenad The Strange Half-absence of Wandering at Night, att ta plats den 17 december i Marabouparken och i Sundbybergs omgivningar. Promenaden handlar om flanösen och reflekterar över kvinnors situation på offentliga platser. I sällskap av en kvinnlig berättarröst leds deltagarna genom miljöerna när solen går ner. Med blandade berättelser, textutdrag, musik och inspelningar får omgivningarna andra kvaliteter.