Hilding Linnqvist Människostudier teckning.
Sommar, Sommar
11/5—14/10 2012
Sommar, Sommar
Hilding Linnqvist
Marabouparken konsthall har den stora glädjen att tillsammans med Stiftelsen Hilding Linnqvist Konst förvalta Hilding Linnqvists (1891-1984) stora arkiv. Det känns naturligt att ge arkivet ett permanent hem just här eftersom konstnären hade en långvarig och nära koppling till platsen tack vare de många verk som Marabous ägare Henning Throne Holst beställde av honom, bland annat den stora fresken Komedi och idyll (1939) i Marabous gamla matsal.
2011 påbörjade vi en serie utställningar under rubriken ”Utställning pågår” där idén var att visa mindre kända verk och skisser ur arkivet. Många av dessa var säkert inte menade att ställas ut men de visar intressanta outforskade sidor hos en av den svenska modernismens folkkäraste konstnärer. Sommar, sommar är den andra delen i utställningsserien och fokuserar på studier från olika utomhusmiljöer och svensk landsbygd. Ofta daterade inte Hilding Linnqvist sina verk men man kan lätt gissa tillkomståren eftersom han ändrade sin signatur på 1950-talet. Därför vet vi att de flesta av de akvareller, oljemålningar och skisser som visas i utställningen är gjorda under den senare hälften av 1900-talet.
Hilding Linnqvist var en outtröttlig iakttagare av platser, färger, och gester. Tällberg och Torekov var två favoritplatser i Sverige som han ofta besökte på somrarna, här kunde han uppleva naturen i den idylliska landsbygden. Även huvudstaden hade mycket att erbjuda. Ivar Lo parken låg utanför hans bostad på Bastugatan och myllrade av intressanta motiv. Förutom blommor, träd och lövverk skildrade han människor som flanerande eller vilade i solen.
Med en innerlig och personlig känsla tecknade Hilding Linnqvist personer ur vardagen. Vi vet inte om det rika skissmaterialet var förlagor till större målningar eller ett resultat av konstnärens nyfikna temperament och konstanta iakttagelser. Klart är att de är tecknade med en livsnyfikenhet, mild humor och medmänsklig kärlek. Människorna i Hilding Linnqvists teckningar är stiliserade, han individualiserade inte personligheterna men han lyckades fånga deras kroppsspråk i uttrycksfulla ställningar. Figurer återupprepas som hieroglyfer på papperet – tecknade med snabba och lätta drag och markerade med rena och oblandade primärfärger.
Marabouparken är en plats dit många kommer under sommarmånaderna för att dra sig undan från stadens kollektiva stress. Här finns vackra blommor och grönskande växtlighet i en genuin miljö med skulpturer och arkitektur. Många som söker sig hit ligger på gräset eller sitter avslappnat på parkbänkarna och njuter av solen. Barn plaskar i dammen, medan deras föräldrar gläder sig åt stunden – allt är precis som i Hilding Linnqvists värld (till och med klädmodet har kommit tillbaka)! Scenerna i de utställda verken är som tagna direkt från parken utanför.