fbpx

Spring Clean 2019

SPRING CLEAN 3

Spring Clean (3–4 maj 2019) är Marabouparkens årliga evenemang då konsthallen bjuder in till performance, workshops och livehändelser. Programmet fokuserar på den kollektiva erfarenheten av att uppleva någonting på plats och kommer att bjuda på en mångfald av uttryck att ta del av. Spring Clean är en plattform till för att dela upplevelsen av konstnärliga verk av olika format med andra.

Också i år samarbetar vi med den lokala ungdomsverksamheten Aggregat och Fylkingen – ny musik och intermediakonst, som curerar varsin del av helgens händelser.

Under lördagkvällen framförs tre performance, utvalda bland 70-talet ansökningar av Elin Magnusson och Karin Bähler Lavér, producenter på Marabouparken konsthall, och Tove Salmgren från Dans- och cirkushögskolan i Stockholm (DOCH).

Fri entré till hela programmet!

Fredag 3 maj

13–14 Tai-chi
13–18 Fylkingen PPOD
13–18 Josefin Lindebrink, Habitat
18–22 Marabou Dance Jam:
18.30 Rookie Battle
19.00 Dansstudion
19.10 Try outs/pre-selection till battle
19.30 Liveakter, poesi och musik
19.45 All style battle
21.45 Open stage

Lördag 4 maj

13–14 Tai-chi
13–18 Fylkingen PPOD
13–20 Josefin Lindebrink, Habitat
14–15 9⁰ = 1

16–18 Janna Holmstedt & Jacek Smolicki, Sonic Sensibilities
18–20 3 x Performance:
My Lindh, Du är här nu
Ami Kohara, Lambrusco
Shiraz Amar, Breath of The Wild

9⁰ = 1

Lördag 4 maj kl 14–15

Innan Förskap
Vad händer när nio konstnärliga praktiker slås ihop för att bli en?

Ingredienserna kan innehålla spår av:
Dansande valar, evighet, Ny-materialism, rep, Icke-mänskliga personer, kul, organ utan kroppar, Spel-lek, ”O.O.O.”, Handstående kroppar, papper och kärlekshormonet oxytocin

Fylkingen på Spring Clean:

Josefin Lindebrink, Janna Holmstedt och Jacek Smolicki, Fylkingen PPPOD

Fredag 3 och lördag 4 maj kl 13.00–18.00

I samarbete med Marabouparken konsthall presenterar Fylkingen två akter som aktiverar publikens lyssnande på olika sätt. I installationen HABITAT, av Josefin Lindebrink, inbjuds besökaren att ta plats på oscillerande ytor. Mellan installationen och besökarens egen kropp formas ett kretslopp av ljud som utmanar huden som gräns mellan biologi och teknologi.

Janna Holmstedt & Jacek Smolicki bjuder i Sonic Sensibilities in till en serie aktiviteter i parken och inne i konsthallens stora rum. Akterna börjar med en tyst vandring utomhus där befintliga ljud uppmärksammas och vävs samman med mindre ljudinstallationer av Smolicki. Ljudvandringen följs av en konsert där Smolicki med hjälp av vardagliga föremål, förinspelade ljud och liveupptagningar skapar fascinerande ljudvärldar. Därefter rör sig Holmstedt i sin performance mellan det mänskliga, syntetiska och djuriska. Hennes verk bygger på arkivmaterial och ljudinspelningar från ett vetenskapligt experiment där delfiner skulle lära sig tala engelska genom blåshålet.

I konsthallens bibliotek presenteras några av de myllrande aktiviteter och den genreöverskridande konst och musik som skapas på Fylkingen genom en lyssningsstation för Fylkingens podcast: Fylkingen PPPOD

Fylkingen är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik och konst. Föreningen grundades 1933 och har sedan dess stött och presenterat ett brett utbud av de mest framstående kompositörerna, musikerna och konstnärerna inom radikal elektronisk, samtida musik, performing arts och multimedia. 2019 fyller Fylkingen 86 år vilket gör föreningen till världens äldsta forum i sitt slag.

Fylkingen PPPOD

Lyssningsstation i biblioteket
Fredag 3 och lördag 4 maj kl 13.00–18.00

En pod är en kapsel. Den kan bära frö eller fungera som tidskapsel. Fylkingen PPPOD är på samma gång behållare och färdskrivare, ett försök att fånga om så bara en bråkdel av de magiska stunder, myllrande aktiviteter och den genreöverskridande konst och musik som skapas på Fylkingen. I de avsnitt som släpptes hösten 2018 låter Elisabeth Hedström oss ta del av kända och okända delar av Fylkingen – som experimentell scen, mötesplats och konstnärlig frizon. Episoderna finns tillgängliga på Fylkingens hemsida och på Soundcloud.

Intervjuer, ljud och klippning: Elisabeth Hedström
Ljudmix: Emil Olsson
Jingle: Johannes Bergmark
Redaktör: Janna Holmstedt

Josefin Lindebrink
HABITAT

Maskininlärning, ljud, transducers, haptik, biosensorer

Installation i galleri BOX
Fredag 3 maj 13.00–18.00 och lördag 4 maj 13.00–20.00

HABITAT utforskar teman av utveckling som både en ensam och gemensam process. Projektet ämnar problematisera varandet tillsammans med en intelligent teknik som kontinuerligt utmanar huden som en gräns för identitet eller den autonoma människokroppen. Besökaren kan positionera sig på ytor som oscillerar som svar på biofysiologisk återkoppling från sin ockupant. Allt eftersom andra upptar sina egna strukturer läggs de till den andres återkopplingsloop. Oscillationerna styrs av en maskin som genom maskininlärning kontinuerligt försöker hålla sig i balans med sin(a) ockupant(er).


Josefin Lindebrink är en ljudkonstnär verksam inom mötet mellan konst och vetenskap. Med en bakgrund i musik och tillämpad fysik utforskar och kritiskt undersöker hennes arbete rollen framväxande teknik har i förhållande till kropp och materia. Hon är sedan 2018 ordförande för föreningen Fylkingen ny musik och intermediakonst.

Janna Holmstedt & Jacek Smolicki
Sonic Sensibilities

Soundwalk i parken och två performance i konsthallen med ljud, objekt, video och röster
Lördag 4 maj kl.16.00-18:00

I Sonic Sensibilities möts Jaceks och Jannas konstnärsskap samt intresse för olika former av lyssnade praktiker och ljudteknologier. I ett aktivt lyssnade träder andra aspekter av omgivningen fram än de vi vanligtvis uppmärksammar i en visuellt orienterad kultur. Hur upplever jag omgivningen och min egen närvaro i den om jag under tystnad lyssnar in, istället för att betrakta eller prata om den? Hur låter omgivningen och objekten? Hur låter egentligen språket? Vad gör teknologin med lyssnandet och våra kroppar? I Sonic Sensibilities, som kan sägas bestå av tre akter, leds vi från befintliga ljudvärldar och lyssnande utomhus, till förstärkta, förvrängda och inspelade ljud i Jaceks performativa ljudkollage där vardagliga föremål används på oväntade och poetiska sätt, över till historiska ljudarkiv, djurröster och berättande i Jannas performance som bitvis har karaktär av föreläsning (lecture performance). Denna utgår från ljudinspelningar av kommunikationsexperiment med delfiner som utfördes på 1950 och 60‐talet i USA, där delfinerna skulle lära sig att tala engelska med blåshålet. I centrum står en kvinna, Margaret Howe, som under 75 dagar försökte leva under jämlika villkor tillsammans med delfinen Peter i ett vattenfyllt hus.

Janna Holmstedt arbetar med situerade praktiker och olika former av utvidgat berättande i gränslandet mellan ljud‐, scen‐ och samtidskonst. 2017 presenterade hon sin doktorsavhandling i fri konst ”Are You Ready for a Wet Live-In? Explorations into Listening”. Förutom medlem och aktiv i produktionsgruppen på Fylkingen är Janna affilierad forskare vid den transdisciplinära feministiska plattformen The Posthumanities Hub vid KTH och Linköpings universitet.


Jacek Smolicki arbetar i skärningspunkten mellan estetik, teknik, arkivering och vardag. Hans arbete manifesteras genom performativa ljudlandskapskompositioner, ljudpromenader, experimentella arkiv, och installationer. Parallellt har han de senaste åren systematiskt experimenterat med olika inspelningstekniker för att dokumentera det mänskliga och mer-än-mänskliga vardagslivet. 2017 doktorerade han vid School of Arts and Communication, Malmö University.

3 x Performance

Lördag 4 maj kl 18.00–20.00

My Lindh
Du är här nu

15 min

En läsning och en performance som tar plats i relationen mellan tre subjekt: en text, jaget som skrivit texten och duet som läser texten.

Växelvis riktar sig texten direkt till duet, i en gestaltning av verkets utsträckning i rumtiden, och växelvis för den en inre monolog i en personlig skildring av jagets tvivel, hopp och möda i skapandet av verket.

Performancens frågor spänner över ämnen som lek, makt, ansvar, position, närvaro, materialitet, motstånd och kris.

Ami Kohara
Lambrusco

ca 15 min

Med hjälp av rytm kontrollerar en simmare sin egen kropp. Ibland lyfter rytmen simmaren bortom den själv, längs med vattnets strömmar. Vad är det som formar en simmares attityd?

I performancen Lambrusco, rör den sig i olika rytmer i takt med hur interna och externa krafter reflekteras, och driver den till att ta kontroll.

Shiraz Amar
Breath of The Wild

Ca 40 minuter

Breath of The Wild är en bestialisk samtida dans som bjuder in åskådarna till en transformerande resa.

Genom populärkultur, abstraktion och komedi leker dansstycket med åskådarens uppfattning om olika objekt och utmanar idéer kring representation och dansande kroppar.

Koncept: Shiraz Amar
Med och av: Morgane Nicol, Love Andersson och Shiraz Amar
I samarbete med: Yari Stile, Aurore d’Audiffret, Hannah Krebs, Miranda Wallmon och Alexander Talts
Musik: C+C Music factory ft. Freedom Williams, Bee Gees, Calvin Harris & Disciples

Ett särskilt tack till Björn Säfsten för sitt mentorskap

Tai-chi med Anna Holtenstam

Fredag 3 och lördag 4 maj kl 13.00–14.00
Ingen erfarenhet krävs! 
Tai-chin blir av även om det är lite regnigt väder men inte vid ösregn.

Tai Chi utförs som en serie med gående rörelser. Rörelserna är ursprungligen självförsvars rörelser men de görs i den här formen (24 Formen) i ett mjukt och långsamt flöde. Övningarna innehåller mycket koordination och balans och ”tvingar” på så sätt utövaren att vara djupt närvarande i sin kropp och i det som pågår i stunden.

Träningen anpassas så att även den som inte har någon tidigare erfarenhet av Tai Chi kan delta. Vi kommer varje gång att gå igenom några av rörelserna mer i detalj.

Varmt välkommen! För mer info se merchi.nu

Marabou Jam Dancebattle!

Nu kör vi ännu ett maxat dansjam i Marabouparkens fantastiska konsthall!  Det blir liveakter inom poesi, musik och dans från Aggregat och Sundbybergs Dansstudio. Battles i de olika kategorierna (läs nedan) samt open stage!

1:a-priset i All style battlet är ett presentkort på värde 2000 kr (Paygoo)

All Style Battle 1 vs 1 
Rookie Battle 1 vs 1

Program-information och ungefärliga tider:

Anmälan öppnas; Rookie och All style kl. 18.00
18.00 – Öppningsakt. Livemusik från Aggregat
18.30 – Rookie Battle
19.00 – Dansgrupp från Dansstudion uppträder
19.05 – Paus
19.10 – Try outs/pre-selection till battle
19.30 – Liveakter, poesi samt musik
19.45 – All style battle start
Kvartsfinal
Semifinal
Final
21.45 – Open stage
22.00 – SLUT

Battlets upplägg:
Under Try-outs får dansarna ca 1 min på sig att göra sin grej!
Hostarna väljer ut 8 stycken dansare som får tävla vidare.
Sedan får de 8:a som väljs ut dansa och dessutom vara jury.

DJ:  Maele Cheza
Host: AK, Mario P Amigo & Isse Omari

DJ Maele Cheza
CHEZA, även känd som dansare, har sen 2014 spelat på olika Jams/battles runt om i landet; Urban North (Umeå), Hiphop Revolution (GBG), Summer Session, Streetstar. Även internationellt, på klubbar och festivaler. Tidigare Resident DJ och höll i BUMBUM på Klubb WKND i Stockholm, ett event som drog ihop Dansare, Djs och liveakter.

Tillgänglighet:

Konsthallens utställningar, konferenslokaler och restaurang är anpassade för rullstol och barnvagn. En tillfällig ombyggnad som rymmer konsthallens residency, ”Gästrummet”, nås endast via trappa. Bärbara fällstolar finns att låna. Alla nödutgångar är inte handikappanpassade. Hörselslinga finns att tillgå vid föreläsningar i konsthallen. Delar av parken nås endast genom trappor. Handikapptoalett och skötbord finns i entrén. Parkering för funktionshindrade finns på Löfströms allé, c:a 100 meter från konsthallen. Kontakta oss inför besöket för mer information: 08- 29 45 90