fbpx
  • Wanja Djanaieff, Rand, 1969. Anna-Lena Emdén, Blomma, 1969. Foto Åke Moqvist.
    Wanja Djanaieff, Rand, 1969. Anna-Lena Emdén, Blomma, 1969. Foto Åke Moqvist.
6 juni 2020–20 december 2020 Se program

Wanja Djanaieff

Wanja Djanaieff, Oblyg viol

Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger

Curaterad av Cecilia Wallman och Wanja Djanaieff

Nu öppnar äntligen årets stora utställning på Marabouparken konsthall, en retrospektiv med Wanja Djanaieff, en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. 

Wanja Djanaieff har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och professor.

I utställningen visas skisser, kläder och de ikoniska mönster som har kommit att bli stilbildande för en hel era. I projektrummet visas samtidigt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Utöver sin designgärning har Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och utveckling av produkter av lin. Det är ett engagemang som har bidragit till förnyelsen av Hemslöjden, inspirerat till kollektivt skapande och lett till en ökad kunskap om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

I samband med utställningen har en linodling anlagts i parken i samarbete med Linodlarföreningen Fransåker.

Med utgångspunkt i ett specifikt konstnärskap ger utställningen inblick i vad som hände på den svenska modescenen under 1960- och det tidiga 1970-talet, och är samtidigt en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv.

Utställningsfoto: Jean-Baptiste Béranger

Tack till: Designarkivet, Hemslöjden, Holma-Helsingland, Klässbols, Kulturen i Lund, Kulturens, Kungl. Husgerådskammaren, Linodlarföreningen Fransåker, NCS Colour, Slöjd Stockholm.

NCS Natural Color System

 

Guidade visningar av utställningen
Pris: 2000 kr (2120 kr inkl moms) + entréavgift. Entréavgiften är 100 kr / pensionär 80 kr / ungdom gratis. För närvarande max 15 deltagare. För att boka en visning kontakta pedagogikansvarig Fredrik Bergström

Kostnadsfri introduktion av utställningen onsdagar och torsdagar kl 13.00.


WANJAS LIN
En linodling har anlagts i parken i samarbete med Linodlarföreningen Fransåker och Studieförbundet Kulturens. Under utställningen pågår ett program om odling och bearbetning av lin.


Läs mer om Monsterklubbens workshops för barn och ungdomar från 6 år.