fbpx

Blond och blåögd, en föreläsning med Jeff Werner

Blond och blåögd, föreläsning med Jeff Werner
Lördag 7 juni 2014 kl. 13.00

Hur det gick till när svensken blev blond och blåögd, hur kom vissa kroppsliga drag att fästas vid nationaliteten svensk och hur upprätthålls föreställningar om svenskt utseende i bilder, design och arkitektur? Möt konstvetaren och professorn Jeff Werner som gästar Marabouparken och föreläser utifrån sin omtalade bok Blond och blåögd: Vithet, svenskhet och visuell kultur.

Boken är en studie av dem som är problemlösa, som ser sig som normala, som är ytterst känsliga för hur andra avviker med en främmande accent, mörk hudfärg eller andra vanor, men som är blinda för sitt eget sätt att tala, se ut och vara. Den 7 juni berättar Jeff Werner om när bilden av svensken som blond och blåögd skapades och om när svenskheten gick från att ha suttit i kläderna, i språket och i sederna till att skrivas in i själva kroppen.

I Blond och blåögd beskrivs ett Sverige där vi i själva verket blir allt blondare för varje decennium, ju starkare bilden av ett ”svenskt” utseende blir. Bland annat nämns avhandlingen ”Svenska latinas” där sociologen Catrin Lundström beskriver hur svenska invandrartjejer börjat blondera sig och skaffa blå kontaktlinser för att se mer svenska ut. Tv-serien Hammarkullen, Nationalmuseum, Anders Zorns nakna flickor och Elsa Beskows Putte i blåbärsskogen är några exempel på det som studeras. Dessutom granskas bilden av Orienten i 1800-talets bilder som en projektionsyta för den borgerliga mannens såväl våta drömmar som värsta fasor.

”Boken föddes ur en vilja att förstå varför frågor om integration nästan alltid förlägger problemen någon annan stans. Hos dem med slöja. Eller hos rasisterna. Boken är en studie av dem som är problemlösa. Som ser sig som normala. Som är ytterst känsliga för hur andra avviker, med en främmande accent, mörk hudfärg eller andra vanor, men som är blinda för sitt eget sätt att tala, se ut och vara. Jag tillhör själv denna skara, åtminstone ibland. För det är just detta som är konsekvensen av att leva som vit i ett vitt samhälle: man flyter med strömmen” säger Jeff Werner.

Om Jeff Werner
Med huvudintresse för den moderna tidens visuella kultur har Jeff Werner forskat och skrivit om dess bildkonst, film, design och arkitektur. Sedan 2010 är Jeff Werner professor vid Konstvetenskapliga institutionen. Han har tidigare varit forskningsledare vid Göteborgs konstmuseum, professor vid Högskolan på Gotland och gästprofessor vid University of Minnesota och University of Kansas. I dagsläget är Jeff Werner ansvarig för den internationella masterutbildningen Curating Art, International Master’s Programme in Curating Art, including Management and Law, som ges vid Stockholms universitet.

Läs mer:

När svensken blev blond och blåögd, DN
Svensken blev blond först på 1800-talet, SvD
Jeff Werner,Gomorron Sverige, SvT

www.jeffwerner.se