En eftermiddag med Ritu Sarin och Tenzing Sonam och Laura Poitras

En eftermiddag med Ritu Sarin & Tenzing Sonam och Laura Poitras

Lördag 23 september, kl 14–17
Marabouparken konsthall
Ritu Sarin & Tenzing Sonam

Välkommen till en eftermiddag av presentationer och diskussioner med de internationella filmskaparna Ritu Sarin & Tenzing Sonam och Laura Poitras.

Kl 14–15
En presentation av deras långsiktiga projekt och engagemang i kampen för Tibet: Burning against the Dying of the Light

Ritu Sarin & Tenzing Sonam visar filmen Drapchi Elegy i utställningen Mouth Shut, Loud Shouts.

Ritu Sarin &  Tenzing Sonam (1959) i New Delhi, Indien och (1959) i Darjeeling, Indien. 1990 grundade de företaget, White Crane Films, i syfte att forska i och reflektera kring den kulturella tibetanska identiteten och politiska strävanden.

2012 grundade duon Internationella Filmfestivalen i Dharamshala, som nu är en av de ledande plattformarna för independentfilm i Indien. Deras arbete har visats på flertalet filmfestivaler och nyligen i en soloutställning på Khoj Studios i New Delhi (2016), Contour Biennialen, Mechelen (2017) och på the Dhaka Art Summit (2016).

Kl 15–15.30
Paus med dryck och tilltugg


Kl 15.30–17
Kritiska plattformar – konstnärens roll i skapandet av alternativa plattformar för distribution av rörlig bild

Diskussion med Ritu Sarin & Tenzing Sonam om den Internationalla Filmfestivalen i Dharamshala och Laura Poitras om Field of Vision.

Ritu Sarin & Tenzing Sonam, båda filmskapare och sedan länge boende i Dharamshala, startade den Internationalla Filmfestivalen i Dharamshala 2012. Deras huvudsyfte med projektet var att ge lokalsamhället en ny plattform för kvalitativ alternativfilm. Under dessa fem år har filmfestivalen vuxit till att bli en av de ledande plattformarna för independent filmfestivaler i Indien och drar publiker från hela världen.

Laura Poitras är en filmskapare och medskapare av Field of Vision, en dokumentärfilmsenhet ledd av filmskapare, som sponsrar och skapar originella, icke-fiktiva filmer i kortformat, med berättelser från världens alla hörn. Hennes film CITIZENFOUR, tredje delen i en triologi om tiden efter 9/11 USA, vann en Oscar för bästa dokumentärfilm. Hennes reportage om NSAs massövervakning vann George Polk priset för Nationell Säkerhets journalistik, och delade Pulitzer priset för public services 2014 .

Hennes första soloutställning, Astro Noise, presenterades på Whitney Museum of American Art 2016. Hennes senaste filmer inkluderar: Risk, som följer WikiLeaks och Julian Assange under sex år, och Project X, som handlar om en märklig fönsterlös byggnad på södra Manhattan. För närvarande är hon uppe i en stämningsprocess mot USAs regering för att få svar på varför hon blev uppsatt på bevakningslistan av terrorister 2006. www.fieldofvision.org


Filmskaparen Lucy Parker som är en av konstnärerna i utställningen Mouth Shut, Loud Shouts och Melissa Lindgren, konstnärlig ledare för Sveriges dokumentärfilmsfestival Tempo kommer att delta i diskussionen efter presentationerna.

Lucy Parker filmskapare och föreläsare. Hennes filmer distribueras av LUX i London. Lucys film Blacklist är producerad och beställd av City Projects, London.  www.cityprojects.org and www.blacklistfilm.co.uk

Melissa Lindgren är konstnärlig ledare för Tempo, den största dokumentärfilmsfestivalen i Sverige. Melissa är också en av grundarna och chef för Cinema Queer International Film Festival, som är Sveriges största queerfilmfestival.