fbpx

Filmprogram Magnus Bärtås

6-28 juli, Filmprogram, Magnus Bärtås

Under juli månad visar vi två filmer av Magnus Bärtås i konsthallens nya utställningssal. Filmerna visas löpande under konsthallens ordinarie öppettider.

madame_boy

Madame & Little Boy, 2009, 28 min

Med hjälp av enkla bildkort berättar den amerikanske musikern och skådespelaren Will Oldham (Bonnie “Prince” Billy) historien om hur den mycket filmkunnige Kim Jong Il förde monsterfilmen Godzillas kärnvapentematik till en ny nivå. Skådespelerskan Choi Eun-hee, även kallad Madame Choi, hade en lång karriär som uppburen skådespelerska i Sydkorea när hon tillsammans med sin före detta man, filmregissören Shin sang-ok, kidnappades av Kim Jong Ils agenter och fördes till Nordkorea 1978. Utanför Pyongyang uppfördes en filmstad för deras räkning och här tvingades de göra ett antal filmer som skulle gjuta nytt liv i den nordkoreanska filmindustrin, innan de lyckades fly från landet. Madame & Little Boy premiärvisades på utställningen Void of Memory på Platform, Seoul 2009. 2010 vann den det stora priset på Oberhausens Internationella Kortfilmsfestival och har sedan visats på en rad utställningar och filmfestivaler.

magnusbioimage1

BIOGRAFI, 2012, 22 min

BIOGRAFI är ett experiment med dokumentärens form. Med hjälp av iscensatta sekvenser och arkivmaterial framförs berättelsen i fragment. Rösterna rör sig mellan monolog och dialog och uppehåller sig vid namnens och namngivningens kraft. Med sparsam rekvisita, ett fåtal bilder och återhållet agerande berättas historien om Ola S. Svensson som utmärkte med sin stora kropp, sitt okontrollerbara skratt och ett fotografiskt minne. Trots sin vana att hänge sig åt detaljer av de mest marginella fenomen förutspåddes han en lysande karriär inom det socialdemokratiska partiet. BIOGRAFI premiärvisades på Locarnos Internationella Filmfestival 2012 och har sedan bl.a. visats på Palais de Tokyo (Les Rencontres Internationales) och Oberhausens Internationella kortfilmsfestival (i den internationella tävlingen).