fbpx

Filmvisning och samtal: Flickor på Marabou

Flickor på Marabou, Maj Wechselmann, 1971

Filmvisning och samtal

Onsdag 25 februari kl. 18–20
Filmvisning av Flickor på Marabou (1971) kl. 18 med efterföljande samtal mellan Maj Wechselmann och Wanda Bendjelloul. Ingår i entrén 50kr.  

Under 1960–talet flyttade tiotusentals unga flickor till Stockholm för att söka sig en ny framtid. Många kom från avfolkningslän i Sverige, en stor del även från Finland. Flickor från Marabou skildrar några av dem som fick arbete som paketererskor i livsmedelsindustrin, ett lågavlönat arbete i en hårt uppskruvad miljö vid det löpande bandet. I filmen får vi följa huvudpersonen Ritva Sirus liv och hennes kollegor som arbetar på Marabous chokladfabrik. Ritva har avancerat från arbetet vid det löpande bandet till tidsskriverska, ett jobb som bland annat innebär att hon ska hålla reda på sina arbetskamraters tider och förskott. Filmen skildrar hennes drömmar, förhoppningar och tankar kring sitt nya liv och arbete fabriken.

I samtal med journalisten och filmproducenten Wanda Bendjelloul som för närvarande gör en dokumentärfilm om Maj Wechselmann, berättar Maj om arbetet med filmen Flickor på Marabou och om filmen Omställningen som hon gjorde några år senare tillsammans med konstnären Anna Sjödahl. Omställningen tar upp ett annat perspektiv på tillvaron och skildrar ett annat arbete – det oavlönade hushållsarbetet.

”Den (Omställningen) handlar om de skära/ljusblåa illusionerna som vi prackats på av alla som vill sälja ’babylycka’ till oss. Den handlar om kommersialismens härliga lögner. Den handlar om falsk romantik. Den handlar också om de mycket olika förutsättningar som kvinnor i olika delar av samhället har, när de väl blivit med barn (…). Ingen hade berättat att livet skulle förändras så totalt. Alltså kom vår film att heta Omställningen” Maj Wechselmann

___

Maj Wechselmann (född 1942 i Köpenhamn) är en dansk-svensk regissör, dokumentärfilmare, debattör och politiker. Hon gör i huvudsak dokumentärfilmer med ett journalistiskt beskrivande och socialt patos, ofta skildrar hon andra sidor av verkligheten än de som media vanligen fokuserar på. Kvinnoperspektivet är också ofta förekommande i Maj Wechselmanns filmer såsom Flickor på Marabou (1971), Tala med mig systrar! (1999) om kvinnor i kampen mot apartheid i Sydafrika och De tatuerade mammorna (2003) om tre unga mammor i El Salvador. Maj Wechselmann har även gjort ett mindre antal spelfilmer som Hungermarschen (1982) och Hitler och vi på Klamparegatan (1997). Som författare har hon bland annat skrivit Det är upp till dig!: om olja, folkmord och dina pengar (2011) och Kärnkraft – farlig och förlegad (2013). 2006 mottog hon Sveriges Förenade Filmstudios pris Glasstatyetten med motiveringen ”Med ditt mod och din kompromisslöshet är du ett nödvändigt salt i den svenska filmvärlden”.

Wanda Bendjelloul är frilansjournalist, filmkritiker och tv-producent och arbetar för bl a DN, SVT och UR. 2011 genomförde hon en Feministisk filmfasta då hon enbart såg filmer regisserade av kvinnor och har sedan dess fortsatt att uppmärksamma frågan om bristen på jämställdhet i filmbranschen. Sedan 2010 gör hon en dokumentärfilm om Maj Wechselmann som skildrar hennes arbete som filmare, politiska engagemang och vardag.