Hemmet i konsten, föreläsning och samtal

Hemmet i konsten
Söndag 29 mars 2015 kl. 14.00

(Obs nytt datum! Tidigare onsdag 18 mars kl. 18)
Ingår i entrén 50 kr. 

En föreläsning med konstvetaren och konstkritikern Katarina Wadstein MacLeod och samtal med författaren Kristina Sandberg om hemmet i konsten.

Hemmet har sedan sekelskiftet haft en stark ställning som ett konstnärligt motiv, inte minst i den svenska bildkonsten. Carl Larsson idealiserade familjelivet och hans hem förstås som nationellt kulturarv och som en nationell angelägenhet. Fanny Brate, samtida med Carl Larsson, fick sina motiv från hemmet kallade för skildringar av kvinnogöra vilka tolkades som bilder från en inskränkt värld av familjeliv, under folkhemstiden sextio år senare. Konstvetaren och konstkritikern Katarina Wadstein MacLeod föreläser om hur hemmet har porträtterats i konsten och om konstnärer som under 1970-talet återtog motivet med politiska förtecken.

I samtal med Katarina Wadstein MacLeod reflekterar författaren Kristina Sandberg om tidsandan och kraven på renlighet och ordning som var starka under den tidiga folkhemstiden i Sverige. Utifrån den prisbelönade romantrilogin Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris om husmodern Maj berättar Kristina Sandberg om hur ansvaret för hemmet lades på kvinnorna och om samtidens förhållande både till Majs tid och vedermödor och den feministiska revolutionen på 1970-talet.

Film- och evenemangsprogram
Med avstamp i Mierle Laderman Ukeles banbrytande serie Maintenance Art Works 1969–1980 och utställningen From Her House med Margaret Raspé och Anna Sjödahl tar ett filmprogram och ett antal föreläsningskvällar upp konstnärliga undersökningar av hemmet, hushållsarbete och arbetets könsuppdelning och lyfter fram de utställda konstnärernas fortsatta relevans idag.

Se mer från vårens publika program

Kristina Sandberg är författare och psykolog. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. 2000 kom Insekternas sång och hösten 2003 den tredje romanen Ta itu som fick Norrlands litteraturpris 2008. Mellan 2010 och 2014 publicerades romantrilogin Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Under 2014 har Kristina Sandberg mottagit SvD:s litteraturpris, Augustpriset och Moa Martinson-stipendiet. Foto: Maria Annas

Katarina Wadstein MacLeod är docent i konstvetenskap vid Södertörns högskola och undervisar i konsthistoria och teori på Konstfack, hon är också verksam som konstkritiker för Svenska Dagbladet. Foto: Södertörns Högskola