fbpx

Hilding Linnqvist i Nordafrika

Akvarell

Hilding Linnqvist Människostudier, akvarell

Hilding Linnqvist i Nordafrika

Hilding Linnqvist (1891-1984)

Sedan 2010 finns Hilding Linnqvists arkiv på Marabouparken Konsthall. Vårt mål är att synliggöra nya sidor av Hilding Linnqvists långa konstnärskap och att bevara och tillgängliggöra arkivet för framtida forskning. Ett led i detta arbete är att sätta samman utställningar, ett annat är att katalogisera och dokumentera arkivet, ett arbete som vanligtvis äger rum bakom kulisserna.

Inför utställningen Hilding Linnqvist i Nordafrika beslöt vi att visa upp båda dessa sidor genom att flytta ner några av arkivlådorna till utställningen samt att synliggöra den bredd och variation som ryms i arkivet: här finns allt från färdiga målningar till skissböcker, tidningsurklipp, hotellräkningar och brev. Etiketterna på lådorna vittnar om Hilding Linnqvists intressen som konstnär (människostudier, båtar, dräkter, stilleben, djur) men även hans djupa intresse för platser och otaliga resor (Stockholm omnejd, Frankrike /Italien, Tällberg, Nubisk by, Egypten) .

Urvalet i utställningen fokuserar på Hilding Linnqvists många resor till Nordafrika.

Den första resan till området ägde rum vintern 1927-28, då konstnären under ett besök i Spanien beslöt sig för att ta steget över Medelhavet till Marocko. Till skillnad från flertalet konstnärskollegor stannade inte Hilding Linnqvist i kuststäderna utan utforskade områdena uppe i bergen och inåt landet och besökte platser som Fez, Meknés och Marrakesh.

Under åren återvänder Hilding Linnqvist till Nordafrika under ett flertal resor och han besökte förutom Marocko, även, Egypten, Tunisien och Sudan. Under en resa uppför Nilen 1960 hamnar han i det som Bo Lagercrantz kallar ”vår tids största arkeologiska äventyr”, nämligen byggandet av den väldiga Assuan-dammen. Dammen skulle skapa ny odlingsmark och elkraft, men hotade samtidigt att dränka en urgammal kulturbygd bebodd av 200,000 människor. Hilding besökte klipptemplen i Abu Simbel som skulle sågas sönder för att flyttas undan vattenmassorna, och reste vidare uppför Nilen in i Sudan.

Det var under denna resa som konstnären åtog sig att illustrera den danske författaren Thorkild Hansens resebrev i tidningen Information. Även Hilding Linnqvists stora vävnad Nubisk by som finns att beskåda i Sveriges Riksdag är baserad på skisser från detta besök i Nordafrika. Ett flertal skisser till detta verk finns med i utställningen.