fbpx

Hilding Linnqvist: Utställning pågår. Rum med utsikt

Hilding Linnqvist, Terrassen, kväll, olja på duk, 1940-tal.

Utställning 9/12 2011—6/5 2012

Utställning pågår: Rum med utsikt

Hilding Linnqvist

9 december 2011 – 6 maj 2012

På Marabouparken Konsthall har vi privilegiet att disponera över Hilding Linnqvists arkiv. Genom att alltid ha verk från samlingen utställda ger vi våra besökare en chans att både fördjupa sig i välkända aspekter av hans konstnärskap och att upptäcka tidigare okända sidor hos denne folkkäre konstnär. Arbetet med att katalogisera och utforska arkivet pågår kontinuerligt. Vårt mål är att dela med oss av våra upptäckter i en serie utställningar som går under samlingsnamnet Utställning pågår, där vi bjuder in olika Hilding Linnqvist kännare att agera gästcuratorer.

Den första utställningen presenterar ett urval på temat Rum med utsikt där fokus ligger på Hilding Linnqvists återkommande intresse för sin näromgivning – interiörer, hemmiljöer, stilleben och inte minst vyer av Stockholm sett genom hans många ateljéfönster.

Trots otaliga resor till världens alla hörn, var Hilding Linnqvist en inbiten Stockholmare. Sina barndomsår tillbringade han på Kungstensgatan. Efter avhoppet från Konstakademien 1912 hyrde han en ateljé tillsammans med sina studiekamrater Alf Munthe, Axel Nilsson och Fritiof Schüldt på Regeringsgatan. Den första egna ateljén låg på Rörstrandsgatan, och 1924 hyr han en ateljévåning vid Kornhamnstorg där han stannar i 17 år. 1941 flyttade han vidare till ateljévåningen med takterass på Bastugatan 21 med utsikt över Riddarfjärden som finns avbildad i flera målningar och skisser. Under 1950-talet kompletterades denna med en ateljé på Sjöbjörnsvägen i Gröndal för att rymma hans allt mer monumentala verk. Dessa båda ateljéer behöll han fram till sin död 1984.