fbpx
  • Karl Holmqvist, STUDY CENTER, 1991–2006
    Karl Holmqvist, STUDY CENTER, 1991–2006
27 april 2006–18 juni 2006

Karl Holmqvist – GÅVÄNTASTANNA

Karl Holmqvist, Utan titel/Untitled, 1998
GÅVÄNTASTANNA

Marabouparken har glädjen att presentera GÅVÄNTASTANNA en total installation av Karl Holmqvist.
Karl Holmqvist har sedan början på 1990-talet arbetat inom den text- och performancebaserade konsten både i Sverige och internationellt. I en serie nya arbeten har Karl Holmqvist lånat mönster och designdetaljer från den danske designern Verner Panton. Panton myntade i början på 70-talet begreppet total installation då han ville att människor skulle använda hans möbler och tyger till att skapa hela miljöer i sina hem. Utifrån denna idé har Holmqvist skapat sin egen total-miljö där det svart-vita Panton-mönstret bildar bakgrund till ett urval texter från bland andra Gertrude Stein, Patti Smith, Kakuzo Okakura och William Blake sammanställda enligt beatförfattaren William Burroughs cut-up teknik. Texterna som är tagna från den nyutgivna boken I ON A LION IN ZION återfinns också inlästa på en DVD parallellt rullande över en TV-skärm.

Karl Holmqvist, I ON A LION IN ZION, 2006
Karl Holmqvist, I ON A LION IN ZION, 2006

I STUDY CENTER 1991-2006 visar Holmqvist ett urval av tidigare publicerade konstnärsböcker, texter och posters som han gjort under de senaste 15 åren, flera av vilka aldrig tidigare visats i Sverige. Slutligen visas också ett brett urval videofilmer som exempelvis anti-avgas eposet CARS KILL eller den helt nygjorda Black Mountain College gjord i samarbete med den franske konstnären Loris Gréaud. Utställningen är den första mer genomgående granskningen av Holmqvists medvetet spretiga och mångfacetterade konstnärskap och hans första separatutställning i Stockholm på åtta år.

Karl Holmqvist, STUDY CENTER, 1991–2006
Karl Holmqvist, STUDY CENTER, 1991–2006

Om Karl Holmqvist
Med en bakgrund i litteratur och lingvistikstudier sökte sig Karl Holmqvist till videokonsten för att kunna kombinera sitt intresse för språkliga experiment i form av inläsningar, texter och live-framträdanden. Läsande blir centralt i Holmqvists konstnärskap både som en stämningsskapande, ljudexperimenterande i form av högläsningar och som grund för utforskningar av olika slag kring filosofi, politik, esoterika och new age. Både Holmqvists framträdanden och hans bokutgivning präglas av ett på samma gång allvarligt och lekfullt experimenterande och analyserande av text, språk, bild och det som egentligen rör sig i våra huvuden. Både ord, bilder och grafiska symboler kan ha ett flertal betydelser. Helst av allt flera på samma gång ungefär som i det trafikljus med alla lamporna på som har blivit utställningen GÅVÄNTASTANNAs symbol.