fbpx
2 juli 2016–4 september 2016

När storken kom till Sundbyberg

När storken kom till Sundbyberg.
En kulturhistorisk utställning om Marabous 100-åriga historia

I år fyller Sveriges största chokladtillverkare Marabou 100 år. Det som började som ett familjeföretag i den lilla köpingen Sundbyberg 1916 har idag vuxit till ett av Sveriges mest kända varumärken. Utöver chokladen har Marabou också efterlämnat ett kulturhistoriskt arv där en progressiv arbetsplats utformades av tidens framstående formgivare och arkitekter i skuggan av det höga fabrikstornet. Utställningen När storken kom till Sundbyberg skildrar de första sex decennierna av Marabous historia.

marabou-forsaljare
marabou-arbetare

Marabou tar mycket tidigt sikte på att göra personalvård till en central del av företagskulturen och kommer snabbt att utmärka sig som en av tidens modernaste industrier. Med det norska moderbolaget A/S Freia som förlaga inspireras Marabou av idén att natur, arkitektur och konst kan fungera som motvikt till urbaniseringens och industrialiseringens negativa effekter. I samspel med sin tids nya värderingar skapas en progressiv arbetsplats där socialt ansvarstagande, konst och en estetiskt utformad miljö får stor betydelse.

Idag har det gått 100 år sedan Maraboustorken landade i Sundbyberg. Sedan dess har storken flugit sin kos; logotypen förnyades under 1960-talet och Marabou flyttade till Upplands Väsby 1976. Kvar finns en mindre del av skulptursamlingen i Marabouparken att beskåda. Men kvar finns också berättelser från människor som en gång jobbade i fabriken, där det som mest var uppemot 1000 anställda. Många var kvinnor, inflyttade från grannlandet Finland och från avfolkningslän i Sverige. De kan berätta historier om ett ofta slitsamt, farligt och enformigt arbete där personalomsättningen var hög. Det finns också berättelser om en stor gemenskap och lojalitet mot både företaget och varandra, om sommarkollon och personalfester. Med en exposé över Marabous historia skildrar utställningen När storken kom till Sundbyberg människorna bakom varumärket som arbetade på fabriken, de som utformade anläggningen och deras visioner samt konfektyrindustrins framväxt i det Svenska samhället.

Missa inte sommarens lerverkstad i konsthallen!
I anslutning till sommarens utställning När storken kom till Sundbyberg riggas en lerverkstad enligt löpandebandprincipen där du kan göra evighetspraliner i olika storlekar och former tillsammans med vår pedagog Johanna Norrbin. Verkstan är öppen onsdagar och söndagar mellan kl. 13–16 – hela augusti!

Kostnadsfritt för fritidsgrupper från Sundbybergs kommun. Obs! begränsat med plats, föranmälan för fritidsgrupper till info@marabouparken.se, senast 29 juli.

Guidade visningar kl. 14: 3 juli, 17 juli, 7 augusti, 21 augusti, 4 september. Ingen föranmälan.