fbpx
  • Utställningsfoto: Jean-Baptiste Béranger
    Utställningsfoto: Jean-Baptiste Béranger
22 januari 2014–19 juni 2014

Kajta Aglert – On Invasive Grounds

Katja Aglert, Winter Event – antifreeze, 2009–2014

Marabouparken konsthall inleder våren med två utställningar där föreställningar om naturen och det naturliga leder oss bakvägen till människans ombytliga ”inre natur”. Den visar sig i det som får höra hemma och det som trängts undan i historien, i kulturen, i vårt språkbruk och i bilden av oss själva.

I separatutställningen On Invasive Grounds tar sig konstnären Katja Aglert en närmare titt på den utbredda föreställningen att det på jorden funnits ett originaltillstånd präglat av harmoni och balans som vi människor har som mål att upprätthålla. I utställningens neonverk och videoinstallationer spårar Katja Aglert människans hand i det artificiella ljusets utbredning, de manliga myternas Arktis och till floran på världsarvet Sveaborg. Under gång träder en helt annan idé om jordens tillstånd fram. En värld som alltid varit och fortfarande är i konstant flux och i ständig interaktion mellan djur, natur och människa, där den sistnämnda kan ses som jordens främsta invasiva art.

Katja Aglert, Spectaculars Study, neon 2014. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Katja Aglert, On Invasive Ground, 2012
Katja Aglert, On Invasive Ground, 2012
Katja Aglert, Winter Event – antifreeze, 2009–2014
PROGRAM I ANSLUTNING TILL UTSTÄLLNINGEN
Torsdag 3 april kl. 18

Bokrelease av Winter Event – antifreeze, Winter Event – antifreeze, Winter Event – antifreeze, Winter Event – antifreeze och föreläsning Climate Change and Contemporary Art of the Polar Regions: Gender After Ice

Release av publikationen Winter Event – antifreeze Winter Event – antifreeze Winter Event – antifreeze Winter Event – antifreeze som ges ut på Art and Theory av och med redaktörerna Katja Aglert och Stefanie Hessler.

En av bokens textförfattare är den amerikanska feministiska forskaren Lisa Bloom som kommer att föreläsa om hennes pågående projekt Climate Change and Contemporary Art of the Polar Regions: Gender after Ice, om hur hotet av den globala klimatförändringen återspeglas i våra samtida konstnärliga praktiker. Bloom är ansluten till Center for the Study of Women vid University of California (UCLA) i Los Angeles och verksam i både San Diego och New York.

Medverkande i boken: Katja Aglert, Lisa Bloom, Sabeth Buchmann, Stefanie Hessler.

Föreläsningen kommer att hållas på engelska

Mer om Katja Aglert 
Mer om Lisa Bloom 

Onsdag 23 april kl. 18 Radical Gardening

George McKay ger oss en föreläsning utifrån sin bok Radical Gardening: Politics, Idealism and Rebellion in the Garden om hur trädgårdar och parker varit favoriserade platser för alternativa, radikala kulturer som musikfestivaler, fredsrörelsen och olika slags politisk aktivism. McKay är professor i kulturvetenskap vid Salford universitet i England.

Föreläsningen kommer att hållas på engelska 

Mer om George McKay