fbpx

Pärlor

PÄRLOR

26 oktober–18 december 2016

Lagom till femårsjubileet av Hilding Linnqvists Arkiv på Marabouparken konsthall har vi den stora glädjen att visa utställningen Pärlor med en samling tolkningar av Hilding Linnqvist verk gjorda av deltagare från Franstorps Verkstäders Bild- och formgrupp.

Efter ett längre samarbete har pärlor från Hilding Linnqvists arkiv bearbetats och tolkats. I utställningen visas verken Familjeidyll (1916), Utan titel (1918), Kring Ernst Josephsons palett (1960), Förslag till altartavla (Nunna med duvor, Sofia Kyrka Stockholm, 1930-tal) och Fönsterutsikt i Lissabon (1982) som legat till grund för workshopparna med Bild- och formgruppen som genom närstudier gestaltat egna skapelser ur Linnqvists motivvärld.

Hilding Linnqvist (1891-1984) var portalfiguren för svensk naivism på 1910-talet. Som konstnär har han kommit att uppskattas för sitt fria sätt att berätta om sin omvärld: Stockholmsvyer och en stad med frambrytande industrialisering, myllrande liv och vardagsskildringar, stillebengestaltningar samt människor från resor runt om i världen.

Sedan 2011 har Stiftelsen Hilding Linnqvist sin konstsamling deponerad på Marabouparken konsthall. I den återfinns ett tusental teckningar, hundratals målningar och akvareller samt en mängd rekvisita.

Franstorps Verkstäder är en daglig verksamhet i Sundbyberg för personer som är intresserade av skapande, hantverk och journalistik.