fbpx

Film och föreläsning

1 april 2017

13.00

Föreläsning med Eva Dahlman
Bakom kameran 

Kvinnor har genomgående förbisetts i den allmänna fotografihistorien såväl i Sverige som internationellt. Men tack vare det allt större intresset för kvinnliga fotografer kan nu fler pionjärer skrivas in. Fotohistoriker Eva Dahlman berättar om ateljéfotograferna Bertha Valerius och Rosalie Sjöman som tillhörde eliten i Stockholm på 1860- och 70-talen och om bygdefotograferna Nanna Johansson och Anna Larsson, som skildrade vardagslivet i Lima i Dalarna på 1910- och 30-talen.

Eva Dahlman är fotohistoriker och har varit chef för Centrum för kulturhistorisk fotografi respektive Fotosekretariatet vid Nordiska museet. Hon har också varit förste bibliotekarie vid Kungliga biblioteket med fotografi som specialområde. Hon har skrivit en rad artiklar om kvinnor bakom kameran och har deltagit i forskningsprojektet Women Photographers – European Experience. Eva Dahlman är för närvarande även vice ordförande i Centrum för fotografi. 

14.00

Samtal med Eva Dahlman och Wanda Bendjelloul (frilansjournalist, filmkritiker och tv-producent och arbetar för bl a DN, SVT och UR).

14.45

Filmvisning
Upphovsmannen var en kvinna

En film av: Wanda Bendjelloul, Arianna Bommarco Catomeris och Katarina Hellberg

Detta är berättelsen om en av Sveriges första pressfotografer. Hon började arbeta på Dagens Nyheter redan 1907 och skulle sedan komma att dokumentera några av förra seklets största nyhetshändelser såsom August Strindbergs begravning och de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Det besynnerliga är att det finns så oerhört litet nedtecknat om denna pionjär inom svensk fotohistoria. En gammal kantstött resväska skulle komma att förändra allt det och berätta om en av våra allra första svenska pressfotografer – Alma Haag.

Tillsammans med andra pionjärer inom pressfotografi som Ellen Dahlberg, Ragnhild Haarstad och Ulla Lemberg tecknar så ”Upphovsmannen var en kvinna” ett porträtt av 100 år av svenskt pressfotografi.

I filmen medverkar även flera andra svenska fotografer som Frida Winter, Beatrice Lundborg, Malin Hoelstad, Eva Tedesjö och Anette Nantell.