fbpx

Women and the man made environment

Women and the man made environment
27 augusti kl 14.00. Fri entré.

En diskussion om kvinnors engagemang i staden utifrån Hackney Flashers, Tessa Lynch och Pia Sandström. Samtalet inleds med en kort presentation av respektive konstnär och följs av en gemensam diskussion om vikten av att uppmärksamma kvinnors erfarenhet och engagemang i det offentliga rummet.

Hackney Flashers var ett kvinnokollektiv i London mellan 1974-1980, som producerade en stor mängd verk om kvinnor och marginaliseringen av kvinnor. Deras verk Who’s Holding the Baby relaterar särskilt till temat i utställningen Starting from the Self, och reflekterar kring marginaliseringen av kvinnor i det offentliga rummet genom bristen på fungerande barnomsorg.

Tessa Lynch arbetar övervägande med skulptur och performance. I sitt konstnärliga arbete utgår hon från observationer av den närmsta omgivningen och från ett sökande efter den kvinnliga flanörens existens, kvinnan som mållöst strosar sig fram genom staden. Under längre undersökningsperioder vandrar Lynch aktivt genom stadsrum tillsammans med olika samarbetspartners, ofta är det skribenter som hon intervjuar medan de går. Vandringarna transformeras senare till skulpturala installationer som reflekterar Lynchs upplevelser av det urbana landskapet. Tessa Lynch är baserad i Glasgow och studerade vid Glasgow School of Art och Edinburgh College of Art. Tidigare utställningar inkluderar Now vid Scottish National Gallery of Modern Art och Painters Table på Gallery of Modern Art under festivalen Glasgow International Director’s Programme. Tessa Lynch är för närvarande aktuell med med solo-utställningen L-Shaped Room på Spike Island i Bristol. www.tessalynch.com

Pia Sandströms verk i utställningen Starting from the Self är en rumslig installation bestående av affischtavlor, pelare, teckningar på golv och vägg som bildar ett ramverk till de övriga konstnärernas arbeten. Pia Sandström är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och vid Bildkonstakademien i Helsingfors. Hon har medverkat i solo- och grupputställningar på bl a Moderna Museet 2013 där hon visade ett ljudkonstverk speciellt framtaget till utställningen Hilma af Klint, Bonniers Konsthall, Botkyrka konsthall, Kiasma i Helsingfors, ARTES i Porto och under Venedigbiennalen för arkitektur 2014.

 

Gratis men bokning rekommenderas, mejla till osa@marabouparken.se