fbpx
  • David Claerbout, The Algiers Sections of A Happy Moment, video 2008
    David Claerbout, The Algiers Sections of A Happy Moment, video 2008
9 oktober 2015–14 februari 2016

David Claerbout

I höstens två separatutställningar med Anna Nordquist Andersson och David Claerbout finner vi två konstnärer som använder bilder som verktyg för att se. Via deras bilder kan vi göra återbesök i historien, i minnet och t o m dröja oss kvar i de mest flyktiga ögonblick. Bägge konstnärer manipulerar sitt bildmaterial och skapar, var och en på sitt vis, sammansatta bilder som ger betraktarna möjlighet att kontemplera ett stycke tid ur nya perspektiv.

Den belgiske konstnären David Claerbouts arbeten rör sig i gränslandet mellan fotografi och film där teknikerna korsbefruktas – fotografiet ges rörelse och rörelsen i filmen avstannar nästan helt. Han använder sig av en kombination av funna bilder, bilder som han tagit själv, verkliga historiska händelser och iscensatta ögonblick som fogas samman i en sömlös kontinuitet. I närbilder av ansikten, arkitektoniska detaljer och vyer gestaltar han en utdragen känsla av tid som passerar. Hans arbeten handlar främst om enskilda situationer, enstaka bilder, ibland presenterade från en myriad olika vinklar. Som i verket The Algiers’ Sections of a Happy Moment som utspelar sig på en fotbollsplan på ett hustak i Algers där ett gäng unga nordafrikaner tagit ett uppehåll i spelet för att mata några fiskmåsar. I ett försök att återge komplexiteten i detta enda ögonblick och de otaliga sätt som det kan bevaras i minnet tog Claerbout över 50 000 fotografier. Av dessa valdes 600 ut för att skapa en kontinuerlig bildsekvens av denna ”lyckliga” stund som också speglar ett försök av konstnären att öppna det han kallar den misstänksamma blicken mot en viss grupp människor. Utställningen är den första större presentationen av David Claerbouts verk i Sverige.

David Claerbout har ställt ut internationellt och haft separatutställningar på bland andra Nederlands Fotomuseum, Rotterdam (2014), Kunsthalle Mainz (2013); Secession, Wien (2012); Tel Aviv Museum of Art, Tel Aviv (2012); Parasol Unit, London (2012); Wiels, Bryssel (2011); SFMoMA, San Francisco (2011); Pinakothek der Moderne, München (2010); DE PONT, Museum of Contemporary Art, Tilburg (2009), och Centre Pompidou, Paris (2007). Hans arbeten har också visats i internationella grupputställningar som Sydneybiennalen (2013); Sharjahbiennalen (2013); Moskvabiennalen för samtidskonst (2013), och São Paulo-biennalen (2010).

David Claerbout, The Algiers Sections of A Happy Moment, video 2008

David Claerbout, The Quiet Shore, video 2011