fbpx

Återblick Ursviksmarschen 1961

ÅTERBLICK URSVIKSMARSCHEN 1961

Onsdag 2 sep kl. 18.00

Har du minnen av Ursviksmarschen?
Skriv gärna till lab@marabouparken.se och berätta eller kom till Återblick Ursviksmarschen 1961.

Konstnären Henrik Andersson presenterar utställningen Participant Observers och berättar om sin undersökning av Försvarets forskningsanstalt i Sundbyberg. Efter visningen ges möjlighet till diskussion och samtal. Ingår i entrén 50kr.

I utställningen Participant Observers gestaltar Henrik Anderssons sin undersökning av de delar av Ursvik i norra Sundbyberg där Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) var beläget fram till 2005. I spåren av FOI:s verksamhet fann han konst, rapporter, fotografier och inventarieförteckningar som ger upphov till frågor om konstens och konstnärernas roll i det svenska totalförsvaret. Det var också till Ursvik som den första svenska protestmarschen mot kärnvapen gick. Året var 1961 och målet var FOI som forskade på kärnvapen under rubriken ”Skyddsforskning”. Marschen anordnades av den nybildade Kampanjen mot atomvapen (KMA) och kom att bli en milstolpe i den svenska fredsrörelsen. I vår tid då väpnade konflikter tycks krypa allt närmre aktualiserar Henrik Andersson FOI:s historia i Sundbyberg och dess koppling till efterkrigstidens samhällsklimat.

Läs mer Henrik Anderssons utställning här

Henrik Andersson (född 1973 i Göteborg) är verksam i Stockholm och utbildad på Konstfack i Fri konst och på Curatorutbildningen. Han har ställt ut på bl a: Moderna Museet Stockholm, Index och Tirana Biennalen i Albanien. Under 2013–2014 arbetade han med Asger Jorns fotografiska arkiv i projektet Museum Jorn som ställdes ut på Baltic Art Center i Visby. Han är en del av redaktionsrådet för tidningen Paletten och har tidigare arbetat som curator på Röda Sten Konsthall och som lärare på Högskolan för fotografi i Göteborg.

http://henrikanderssonart.tumblr.com/