fbpx
  • Cia Rinne, Seeking Comfort. Variations on Munari, fotografi (detalj), 2020
    Cia Rinne, Seeking Comfort. Variations on Munari, fotografi (detalj), 2020
2 mars 2024–5 maj 2024 Se program

Cia Rinne – Vad angår meningar är jag förtvivlad

Marabouparken konsthalls vårutställning blir en första större utställning i Sverige av den svenskfödda, finlandssvenska konstnären Cia Rinne (född 1973). Cia Rinnes huvudsakliga material är språket, som hon i en flerspråkig praktik leker med i textverk, ljudverk, performance och film.

Cia Rinne har själv omtalat betydelsen av sina erfarenheter från ett längre forskningsprojekt kring romers språk som grundläggande för en förståelse av hur förflyttningar mellan olika språk och platser – ett slags språkligt nomadliv – har lett till ett intresse för de språkets politiska och kulturella glapp och meningsskiften som är grunden i hennes verk. Hon pekar också ut Fluxus-rörelsen, musiker som Steve Reich and John Cage och filosofi som inspirationskällor. Genom att vända och vrida på ord och inom en samma mening hastigt skifta språk leker hon med ordens innebörd samt dess fonetiska och visuella likheter och olikheter. I sina performance utforskar hon bland annat kroppen och röstens relation till språket och hur kroppen kan fungera som ett meningsbärande tecken. Förutom att genomsyras av filosofins språk och språkets filosofi så innehåller Rinnes praktik också ett stort mått av humor.

Cia Rinne, sentences, video 2022

Cia Rinne har publicerat fyra poesisamlingar och skrivit ett operalibretto. Hon bor och arbetar strax utanför Berlin och har ställt ut på bland annat British Museum i London, Haus am Waldsee Berlin, Bielefelder Kunstverein, Weserburg Bremen, Kunsthalle Kassel, cneai Chatou och Centre Pompidou i Paris. För Marabouparken konsthall samlar hon nu sina tidigare verk i en stor utställning i konsthallens stora sal tillsammans med helt nyproducerade verk.

Evenemang

Against all ords
Release för Tydningen nr. 48/49+50

Against all ords – Läsning och samtal
13 april kl 13

Cia Rinne och Martin Grennberger


Vernissage lördag 2 mars kl 12–16

Klockan 13 hälsar konsthallschef Helena Holmberg välkomna och curator Erik Sandberg ger en kort introduktion till utställningen i samtal med konstnären.