fbpx

Söndag 22 april, kl 18.30–20.00
Fylkingen på Spring Clean: Leo Correia de Verdier – Stitches / Marie Gavois och Michel Klöfkorn – Zipper Conversation

I samarbete med Marabouparken konsthall presenteras två performance-verk, Leo Correia de Verdiers Stitches och Marie Gavois och Michel Klöfkorns Zipper Conversation.

De både verken använder sig av bruksföremål som ofta återfinns i hemmet och används till att fästa ihop tyg, som på samma gång blir till instrument och nystar upp en mängd associationer som för oss till skärningspunkten mellan materialitet och personlig resonans. Vi kan inte fly ifrån det universella i de vardagliga (hushålls-)ljud som ständigt omsluter oss och som vi själva reproducerar. Stitches och Zipper Conversation påminner oss om den ständiga rundgång vi alla är fast inuti, som både är en plåga och en tröst.

Marie Gavois och Leo Correia de Verdier är båda medlemmar i den konstnärsdrivna föreningen Fylkingen.

Leo Correia de Verdier
Stitches
30 minuter

Sedan den uppfanns på det sena 1700-talet har symaskinen kommit att bli ett av världens mest populära musikinstrument. Varje dag skapar människor musik med sina symaskiner, men få har tagit sitt musicerande till en professionell nivå och uppträtt inför publik, kanske på grund av instrumentets låga status.

Leo Correia de Verdier är en av världens mest framstående symaskinsspelare, skolad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Genom att använda modern teknologi, datorer och sequencers har hon utvecklat symaskinsmusiken i nya riktningar och tagit den till en helt ny nivå.

Leo spelar på en Brother LS-2125, en traditionell eldriven symaskin med ett ganska så kraftfullt och slamrigt ljud som vanligtvis likställs med tyngre maskiner. Hennes musik är högst strukturerad, med skiftande rytmmönster och ett detaljrikt ljudlandskap.

Photo: Anna Kudas

Marie Gavois och Michel Klöfkorn
Zipper Conversation
30 minuter

Zipper Conversation är ett musik- och spoken word-framträdande som har för avsikt att berätta allvarliga, underhållande och besvärande berättelse med hjälp av blixtlåset [the zipper]. Marie och Michel guidar publiken genom en berättelse om personliga blixtlåsupplevelser, alltmedan de spelar live på 69 meter industriellt blixtlås.

Marie Gavois är en multimedia-konstnär baserad i Stockholm. Hennes mest aktuella forskning handlar om Noise-dans. Hennes verksamhet får frågor om ekonomisk makt och socialpolitik att materialisera genom scenkonst, skrivande och musik. Hon är medlem av ljudkonstduon Sisterloops. Hon var ordförande för Fylkingen – ny musik och intermediakonst mellan 2015 och 2018.

Michael Klöfkorn är konstnär och baserad i Frankfurt. Han har en bakgrund inom animation och experimentellt filmskapande med fokus på musik och ljud. Han har bjudits in till retrospektiv på B3 biennal, Frankfurt, MuseumTinguely, Basel, och Cinema Nova, Bryssel. Han började nyligen väva isär bilder. www.michelkorn.com

Fylkingen är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik och konst. Föreningen grundades 1933 och har sedan dess stött och presenterat ett brett utbud av de mest framstående kompositörerna, musikerna och konstnärerna inom radikal elektronisk, samtida musik, performing arts och multimedia. 2018 fyller Fylkingen 85 år vilket gör föreningen till världens äldsta forum i sitt slag.