fbpx
  • Konstkojor, 2013. Foto: Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder
    Konstkojor, 2013. Foto: Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder

Monsterklubben

Varmt välkommen till Marabouparkens pedagogiska barnverksamhet Monsterklubben! På söndagar och lov får barn från 6 år undersöka olika konstnärliga tekniker, material och experimentella processer. Monsterklubben handleds av yrkesverksamma konstnärer och erfarna konstpedagoger. Våra klubbar utgår från ett särskilt intresse för människans relation till naturen, men sätts också i relation till pågående utställningar. Vi ställer oss frågor som: vad är konst? Vad är naturen? Hur relaterar min inre värld till min yttre? Kom och hjälp oss att besvara de frågorna! 

Söndagar 13:00-15:30
Från 6 år och uppåt.
Drop-in i mån av plats.
50 kr/tillfälle.

SOMMARKOLLO

TEMAN VÅREN 2024

Mikro-makro-mycket-mera

Vi använder oss av olika konstnärsmaterial och metoder för att närma oss processer och varelser som finns i och påverkar våra liv men som oftast är osynliga och som kanske bara syns antingen på väldigt nära håll – eller från väldigt långa avstånd. Som inspiration tittar vi på mikroskopbilder, 3d-modeller och satellitfilmer som forskare använder när de försöker förstå just de här processerna och undersöker hur vi själva uppfattar dom.

I de olika klubbarna undersöker vi sedan olika mikro-makro perspektiv genom att testa en rad konstnärliga tekniker, tankegångar och material – inget tillfälle är det andra likt! 

Monsterklubbar vt 2024: 21 januari, 10 mars, 17 mars och 9 juni

Hannah Wiker Wikström
Konstnär och filmare

Ljud och oljud!

Tillsammans utforskar vi ljudets potential! Under våren kommer vi att under tre tillfällen utföra experiment med ljud som huvudfokus. Vi kommer att spela in ljudeffekter, hus som knakar och träd som vajar. Vi kommer att skapa ljudobjekt och verka fram kombinationer av ljud som kanske aldrig tidigare hörts. Kan gnisslande av frigolit låta som fotsteg på snö? Vi kommer även att arbeta med hur ett ljud kan översättas till en bild.

Hur kan vi skapa nya ljud i en högljudd värld? Hur lyssnar vi på ljud? Vad är ljud och när det blir musik? Det är frågor och funderingar vi ställer oss när vi dyker in i ljudets oändliga värld.

Monsterklubbar vt 2024: 3 mars, 21 mars, 5 maj och 2 juni

Hugo Hedberg
Konstnär och koreograf

Monstermodeller

Under våren undersöker vi hur våra känslor kan förvandlas till tredimensionella rum eller scener. Med olika slags konstnärsmaterial och tekniker experimenterar vi med hur våra inte känslor kan ta form i vår yttre värld. Finns det miljöer i naturen som kan spegla hur jag känner mig? Kan mina känslor överföras till ett material? Hur ser ett argt rum ut? Ett lyckligt? Om förvirring vore en teaterscen, vad skulle den innehålla?

Under våren skapar vi också scenografier och karaktärer, vi använder oss av lera, kartong, ståltråd och massor av färg! Kom som du mår, alla känslor är välkomna!

Monsterklubbar vt 2024: 14 januari, 7 april, 14 april och 26 maj

Avigal Pommert
Textilkonstnär

Natur och skulptur

Vad är egentligen en skulptur? Kan naturen skulptera? Kan en skulptur bli till natur? Under våren söker vi svar på dessa frågor genom att vi kastar oss in i olika spännande skulpturala processer. Vi samlar in naturmaterial, experimenterar med färg, papier-maché, ståltråd och kartong. I konstlabbet kommer sakteligen skulpturala skogar och ängar fram – och kanske vågar ett par okända djur flytta in…

Monsterklubbar vt 2024: 28 januari, 24 mars och 28 april

Johanna Norrbin
Konstpedagog

VÅRPROGRAM 2024

Söndag 14 januari 13.00–15.30
Monsterklubben: Monstermodeller Del 1/ 4: Känslorum

Äntligen – varmt välkomna till årets första Monsterklubb! Tillsammans undersöker vi om känslor kan omvandlas till rum! Vi bygger modeller, klipper och klistrar, målar och skapar alldeles egna rum utifrån olika slags känslor. Hur skulle dina gladaste eller argaste känslor se om de blev till ett rum? Ett busigt eller sorgset rum, vad finns i dem? Och vem vet, kanske kan våra rum också bli till teaterscener där vad som helst kan hända…

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken och undersöka vilka känslor som gömmer sig i utställningsrummen!

Monsterpedagog: Avigal Pommert, textilkonstnär
Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och upp.

Söndag 21 januari 13.00–15.30
Monsterklubben: Mikro-Makro-Mycket-Mera Del 1/4: Gjuta i gips

Välkommen till ett undersökande vax- och gipsexperiment där vi med inspiration från pågående utställning undersöker stora och små perspektiv på de miljöer vi rör oss i – och våra inre ”rum”. Vi modellerar i vax och gjuter i gips, och tillsammans funderar vi över hur våra inre världar hör ihop med vår yttre. Kan en dröm bli till ett monument? Kan ett monument bli till en lilltå?

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hannah Wiker Wikström, konstnär
Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och upp.

Söndag 28 januari 13.00–15.30
Monsterklubben: Natur och skulptur del 1/3: Vad är en skulptur?

Denna söndag står skulpterandet i fokus. Med tassarna fulla med spännande konstnärsmaterial undersöker vi vad en skulptur egentligen är och varför vi människor i tusentals år har fortsatt att skulptera. Kan människor vara skulpturer? Kan naturen skulptera? Och hur skulle en natur-skulptur kunna se ut? Efter att ha undersökt den pågående utställningen ”häremellan rummen” går vi in i verkstan och skapar våra alldeles egna naturskulpturer.

Kom gärna redan 13.00 för att inte missa den introducerande visningen av utställningen.

Monsterpedagog: Johanna Norrbin, konstpedagog
Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och upp.

Torsdag 29 februari 13.00–15.00
Monsterklubben: Figur eller filur?
Pop-up-workshop på Hallonbergens bibliotek

Varmt välkomna på Monsterklubbens pop-up-workshop på Hallonbergens bibliotek! Tillsammans med konstnären och koreografen Hugo skapar vi våra alldeles egna figurer – eller filurer. Har din figur en superkraft? Ett eget move eller ljud? Hur ser en filur ut? Vad äter en sådan? Och vad är egentligen skillnaden mellan en figur och en filur? Fantisera, rita, klipp och klistra fram nya figurer eller filurer som slår världen med häpnad!

Från 6 år och uppåt, drop-in i mån av plats.
Gratis.

Söndag 3 mars  13.00–15.30
Monsterklubben: Ljud och oljud! del 1/4: Husets hemligheter

Välkomna att träda in i Monsterklubbens utforskande ljudvärld. Tillsammans med konstnären och koreografen Hugo använder vi olika inspelningsmackapärer för att undersöka vilka hemliga ljud som finns runt omkring oss. Om vi lyssnar riktigt noga på ljuden runt omkring oss på Konsthallens, kanske vi kan upptäcka nya, hemliga språk? Följ med på en upptäcktsfärd där vi spelar in mystiska ljud och oljud bland människor som viskar, rör som knorrar, dörrar som gnisslar och bestick som skramlar. Med våra egna ljudeffekter skapar vi en helt unik ljudpromenad!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att ljudet som utgångspunkt undersöka verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hugo Hedberg, konstnär och koreograf.
Inga förkunskaper krävs! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 10 mars 13:00–15:30
Monsterklubben: Mikro-makro-mycket-mera del 2/4: Färgen flyter fram

Äntligen Mikro-makro-dags igen! Tillsammans med konstnären och filmaren Hannah Wiker Wikström dyker vi in i ett föränderligt och färgfyllt mikro- och makrokosmos. Med olika spännande redskap experimenterar vi med färg som flyter fram och förändras över våra akvarellark. Vi testar att måla med frusen färg, flytande akrylfärg, blomsprayflaskor och pipetter! Panta rei – allt flyter – så även färgen.

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hannah Wiker Wikström, konstnär och filmare
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 17 mars 13:00–15:30
Monsterklubben: Mikro-makro-mycket-mera del 3/4: Akrylspraysmåleri

Även denna söndag har vi mikro-makro-experiment på hjärnan! Vad gör ett 3d-printat och uppförstorat pollenfrö mitt i konstlabbet? Och vad har det att göra med akrylspray? Kom och ta reda på det! Vi experimenterar med olika skalor och undersöker en mängd olika spraytekniker och metoder att bearbeta färgen innan den torkar. Spray it, don’t say it!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hannah Wiker Wikström, konstnär och filmare
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 24 mars 13:00–15:30
Natur och skulptur del 2/3: Skulpterande skog

Våren står för dörren och vad passar då bättre än att kasta sig in i skulpturala naturupplevelser i Monsterkubbens konstlabb? Med olika material som papier-maché, finmaskigt stålnät, kartong och massvis av färg låter vi nya blommor blomma, skulpturala skogsområden växa fram och vem vet, kanske skymtar ett och annat okänt djur fram? Tillsammans med konstpedagogen Johanna Norrbin och med inspiration från konstnärerna Adam Frezza och Terri Chiao villar vi bort oss i natur-skulpturernas utsträckta vidder.

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Johanna Norrbin, konstpedagog
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 7 april 13:00–15:30
Monstermodeller: Känslorummens rekvisita del 2/4

Varmt välkomna till textilkonstnären Avigal Pommerts workshop Monstermodell del 2! Denna söndag kommer vi att fortsätta bygga känslorum med ett särskilt fokus på rekvisita och vad det kan vara för något. Vilka slags  känslor ska flytta in i ditt rum? Får det plats flera olika känslor samtidigt? Med lera, ståltråd, kartong och färger låter vi känslorna visa vägen när vi bygger möbler, skapar tapeter, mattor, uppfinningar och föremål. Kom som du är, må som du mår – alla känslor är tillåtna!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att hämta inspiration från Cia Rinnes pågående utställning!

Monsterpedagog: Avigal Pommert, textilkonstnär
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 14 april  13:00–15:30
Monstermodeller: Känslovarelser

Hur skulle en känsla se ut om den fick en kropp? Blir den en människa, en drake, ett monster eller ängel? Välkommen att utforska känslolivets alla (o)tänkbara varelser! Vi undersöker flertalet modelleringstekniker, konstnärsmaterial och känslor. Har ni deltagit på tidigare Mondersmodeller-workshops och skapat känslorum kan ni låta era karaktärer flytta in i dem – men det går givetvis bra att vara med oavsett!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att hämta inspiration från Cia Rinnes pågående utställning!

Monsterpedagog: Avigal Pommert, textilkonstnär
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

21 april  13:00.15:30
Monsterklubben: Ljud och oljud! del 2/4: Hur gör ljud?

Vägledda av monsterpedagogen Hugo är ni varmt välkomna till en upptäcktsfärd i ljudens föränderliga värld. Vi undersöker hur olika objekt och material kombineras för att skapa underliga ljudeffekter. Kan frigolit låta som fotsteg på snön? Hur låter en gaffel mot kartong? Tillsammans skapar vi ljud som aldrig hörts – och kanske aldrig kommer att låta igen.

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att ljudet som utgångspunkt undersöka Cia Rinnes verk i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hugo Hedberg, konstnär och koreograf.
Inga förkunskaper krävs!  Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 28 april 13:00–15:30
Natur och skulptur: Bland kottar och droppar

Välkomna till en färgsprakande och äventyrlig dag där vi utforskar vad som händer när vår yttre natur runt omkring oss möter vår inre natur! Vi kastar oss ut genom dörren och samlar ihop naturmaterial för en experimentell skulpturworkshop. Vi limmar ihop grenar, kottar och stenar, vi blandar färg och låter den droppa ner på våra skulpturer.  Vi ställer frågor som: vad är egentligen naturen för något? Hur ser min inre natur ut? Kom och skulptera fram dina svar!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att hämta inspiration från Cia Rinnes pågående utställning!

Monsterpedagog: Johanna Norrbin, konstpedagog
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 5 maj 13:00–15:30
Ljud och oljud!: Del 3/4 Lyssnande måleri

Kära öron, ögon och händer – den här dagen tillägnar vi er. Tillsammans med konstnären och koreografen Hugo Hedberg kommer vi att gå upptäcktsfärd och spela in ljud i skulpturparken. Vi riktar mikrofonen mot insekter, statyer, gräs, stenar, träd och fåglar. När vi samlat in tillräckligt med ljud går vi in och lyssnar medan vi målar med akvarellfärger. Hur ser ett ljud ut? Kära ögon, öron och händer – hjälp oss att ta reda på det!

Kom gärna redan 13.00 då vi kommer att börja dagen med att spela in ljud i skulpturparken.

Monsterpedagog: Hugo Hedberg, konstnär och koreograf.
Inga förkunskaper krävs! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt

Söndag 19 maj kl 13:00–15:00
Monsterklubben gör pop-up på Sundbyberg Art Trail!

Varmt välkomna att delta i ett spännande konstnärligt experiment på Monsterklubbens pop-up-workshop på Sundbyberg Art Trail!
Monsterpedagogen Johanna Norrbin håller i tåtarna vid ”Barnens Hörna” på Hamngatan 19 i Centrala Sundbyberg.

Datum: 19/5
Tid: 13:00-15:00
Plats: Hamngatan 19, Sundbyberg

Söndag 26 maj 13:00–15:30
Monstermodeller Del 4/4: Små rum – stora känslor

Det är dags för världens alla minivarelser och kryp att få ett hem! Tillsammans med textilkonstnären Avigal Pommert utforskar vi modellbyggen och kostymskapande i miniatyr! Med roliga konstnärsmaterial skapar vi minimodeller, små rum, scener och kostymer. Men vilka småttingar är det egentligen som ska ta plats och flytta in? Vad behöver de för att må bra? Även små varelser kan ha stora känslor…

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att hämta inspiration från Cia Rinnes pågående utställning!

Monsterpedagog: Avigal Pommert, textilkonstnär
Inga förkunskaper krävs! Ta på oömma kläder! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

Söndag 2 juni 13:00–15:30
Monsterklubben: Ljud och oljud! del 4/4: Bygg ditt eget instrument!

Kom och bygg ditt eget monsterinstrument! Vi inspireras av naturen när vi bygger musikmaskiner. Hur kan vi återskapa vinden? Kan en gren bli en trumpinne? Med hjälp av kartong, tråd, trä, träd, sten, sand, blommor, gräs, vind, vatten, luft och önskedrömmar skapar vi en monsterorkester i ett helt nytt ljudlandskap.

Kom gärna redan 13.00 då vi kommer att börja dagen med att samla material i skulpturparken.

Monsterpedagog: Hugo Hedberg, konstnär och koreograf.
Inga förkunskaper krävs! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt

Söndag 9 juni 13:00–15:30
Monsterklubben: Mikro-makro-mycket-mera del 4/4: Inre och yttre landskap 

Välkomna till vårens sista Monsterklubb! Den här gången zoomar vi in och ut på olika kartor, kroppar, sattelitbilder och topografier, vi målar och skulpterar inre och yttre landskap på golvliggande dukar. Vi använder oss av rinnande och leriga färger, sätter penslar på pinnar och annat stort och litet som vi hittar! Kom och gå vilse i sommaren första andetag!

Kom gärna redan 13.00 då vi börjar dagen med att gemensamt titta på verken i utställningsrummen.

Monsterpedagog: Hannah Wiker Wikström, konstnär och filmare
Inga förkunskaper krävs! Drop-in i mån av plats, 50 kr/tillfälle. Från 6 år och uppåt.

I samarbete med ABF Norra Stockholms län