fbpx

Public Enquiries Symposium Köpenhamn

PUBLIC ENQUIRIES SYMPOSIUM – Köpenhamn

Kunsthal Charlottenborg, 28:e januari kl 13-17
Public Enquiries är ett forskningsprojekt som utgår från konstnären Kerstin Bergendals arbete, med särskild referens till hennes tidigare projekt PARK LEK. En viktig målsättning med Public Enquiries-projektet är att profilera konstnärliga praktiker och undersökningar som ger upphov till frågor om social praktik, tidsbaserad och tillfällig konst i det offentliga, deltagarbaserade dynamiker, kritisk urbanism, demokratiska processer och nya former av lokal stadsutveckling som ifrågasätter den konventionella ”top-down” formen av stadsplanering.

Symposiet i Köpenhamn introducerar PARK LEK projektet och diskuterar de socialt engagerade projektens förmåga att agera och bygga en grund för demokrati och aktivt medborgarskap.

Tre talare kommer att presentera olika perspektiv på demokrati, aktionens kraft, aktivistiska strategier och den utopiska idén om ett fritt offentligt rum för kommunikation. Kritiska respondenter kommer att tillföra perspektiv på de utmaningar som ofta är en del av gemensamma skaparprocesser.

Talare:
Kerstin Bergendal: svensk konstnär och curator baserad i Köpenhamn.
Angelika Fitz: kulturvetare, curator och författare.
James Holston: Professor i Sociokulturell Antropologi, University of California, Berkeley.
Andrea Philips: PARSE Professor of Art och Forskningsansvarig Valand Akademi, Göteborgs Universitet.

Respondenter:
Judith Schwartzbart: Doktorand Visuell Kultur & Performance Design, RUC Roskilde Universitet.
Kenneth A. Balfelt: dansk konstnär.
Bik Van der Pol (Liesbeth Bik and Jos Van der Pol): Holländsk konstnärsduo baserad i Rotterdam.

Antalet platser är begränsade så anmäl ditt deltagande till: info@artsomewhere.com

Läs om hela programmet på: https://www.facebook.com/events/715091318592792/ 

Alla symposier kommer att hållas på engelska.

PUBLIC ENQUIRIES PUBLIKATION
Den kritiska konstnärliga praktik som PARK LEK projektet är ett exempel på har sammanfört Marabouparken konsthall (initiativtagare till PARK LEK), SOMEWHERE (Art and Public Space Agency, Köpenhamn) och Akademi Valand (Göteborgs Universitet) i ett samarbetsprojekt kring en bok och en serie symposier som ska undersöka de olika frågeställningar som Kerstin Bergendal, i sitt konstnärliga arbete, under flera decennier aktiverat och utforskat.

Tre offentliga symposier med inbjudna talare kommer hålls i syfte att samla perspektiv och material för en publikation. Redaktörer för boken är: Helena Selder (Marabouparken konsthall) Stenka Hellfach och Ulrikke Neergard (Somewhere) och Mick Wilson (Valand Academy).

PUBLIC ENQUIRIES STOCKHOLM
Det först symposiet i serien ägde rum  25 november 2015 i Sundbyberg, den lilla kommun utanför Stockholm i vilken PARK LEK projektet utspelade sig. Där diskuterades ett svenskt arv av radikal, social praktik och dess samtida efterföljare inom den svenska konstscenen. Det tredje och sista symposiet kommer att äga rum på Akademi Valand i Göteborg under våren 2016.

För mer information om Public Enquiries projektet vänligen kontakta:
Somewhere – public art agency, ulrikke@artsomewhere.com, stenka@artsomewhere.com.
Mick Wilson, Academy Valand, mick.wilson@akademinvaland.gu.se.
Helena Selder, Marabouparken konsthall, helena.selder@marabouparken.se