fbpx
15 december 2022

Redaktionell gestaltning: om arbetet med texter kring konst

Torsdag 15:e december kl. 18.00–19.00 i Marabouparkens bibliotek.

Tidskriften VERK och bokförlaget Praun & Guermouche möts i ett samtal om olika förhållningssätt till redaktörsrollen och texter kring konst.

Hur skapas teman och narrativ? Hur görs valet av skribenter och texter? Hur påverkas redaktörsrollen av våra enskilda praktiker?

Medverkande: Linda Bergman, Pia Siri Isaksson, Sandra Praun och Oscar Guermouche

VERK tidskrift är en digital publikation om nordisk kamerabaserad konst. I VERK publiceras reflekterande texter och intervjuer – huvudsakligen på svenska, men också på danska och norska. Tidskriften har läsare i hela Norden. VERK tidskrift grundades 2016 och ger ut fyra nummer per år. 2018 fick VERK Publishingpriset och 2022 utmärkelsen Årets kulturtidskrift. Linda Bergman, konstnär, konstvetare och skribent, är medgrundare och chefredaktör. Pia Siri Isaksson, konstnär, skribent och miljövetare, är ansvarig utgivare.

Praun & Guermouche är ett förlag för konst och essäistik som översätter konstnärskap, projekt eller enstaka verk till bokform. Förlagets böcker har presenterats på bland annat Morioka Shoten i Tokyo, Singapore Art Book Fair och 58th October Salon i Belgrad och finns i samlingar som Bibliotheca Alexandrina, Franklin Furnace Collection i New York, Princeton University Library, The Women’s Library i Sydney, Hasselbladstiftelsen och Forum för levande historia. Förlaget etablerades 2020 av grafiska designern Sandra Praun och konstnären Oscar Guermouche som gemensamt utför all konceptutveckling, editering och design. Utgivningen omfattar hittills 16 titlar.

Praun & Guermouche är också det första förlaget att visa sina publikationer i Marabouparkens biblioteksrum. Vi öppnar i och med detta upp Marabous gamla styrelserum som ett rum för läsning där ett förlag i taget kommer ges utrymme att presentera sin verksamhet. Biblioteksrummet kommer vara öppet under konsthallens öppettider (med vissa avvikelser) och är tillgängligt från entrén i övre parken.