fbpx
14 december 2016–18 december 2016

Rethinking Flânerie

Nisrine Boukhari, The Map is Not the Territory, video 2015

Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn, Johanna Steindorf

Curatorer: Elena Jarl & Iliane Kiefer

Rethinking Flânerie är en grupputställning på Marabouparken konsthall, som presenterar konstverk av de internationella konstnärerna Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf, vilka utmanar konceptet flanören under 2000-talet. Med fotografier, filmer och installationsverk väcks frågor om jämställdhet, migration, hem och exil. Utställningen är curerad av Elena Jarl och Iliane Kiefer.

Flanören var en litterär figur som återupptäcktes i fransk litteratur i mitten av 1800-talet, och har sedan dess diskuterats i olika discipliner. Under 1900-talet återanvände konstnärer flanörens promenader, flanerandet, och skapade nya strategier för att problematisera kapitalismens effekter i det föränderliga stadsrummet. Trots att vissa historiska arv påverkar förståelsen för flanören idag, visar Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf hur nutida manifestationer är nödvändiga. Likt samtida vandrare, resenärer och till och med som en flanös, använder de sina uttryck för att hantera personliga konflikter och sociala ojämlikheter. Konstverken lyfter fram olika berättelser och skapar upplevelser, vilka uppmanar publiken att omvärdera flanören och flanerandet idag.

I anknytning till utställningen på Marabouparken, kommer Johanna Steindorfs audio-promenad The Strange Half-absence of Wandering at Night, att ta plats den 17 december i Marabouparken och i Sundbybergs omgivningar. Promenaden handlar om flanösen och reflekterar över kvinnors situation på offentliga platser. I sällskap av en kvinnlig berättarröst leds deltagarna genom miljöerna när solen går ner. Med blandade berättelser, textutdrag, musik och inspelningar får omgivningarna andra kvaliteter.

Läs mer om audio-promenaden

Stillbild från dubbelfrekvensvideo: May Day 2012 / May Day 2013. Copyright: Santiago Mostyn

Utställningen har möjliggjorts med stöd av Stockholms stad och Stockholms universitet och är del av examen i Curating Art, ett internationellt masterprogram vid Stockholms universitet.

Nisrine Boukhari (född 1980) är konstnär från Syrien som arbetar främst med installationskonst och blandad media. År 2014 påbörjade hon sina forskarstudier vid Universität für Angewandte Kunst i Wien. I studierna utforskar hon den samtida vandraren vilken innefattar de mentala och fysiska rörelser, som påverkar vår förståelse för olika platser. Hennes konstverk har tidigare ställts ut i Sverige, till exempel i Botkyrka konsthall, Bildmuseet Umeå och HangmenProjects. Hon har även presenterats utomlands i internationella utställningar, festivaler och med offentlig konst.
www.nisrineboukhari.com

Santiago Mostyn (född 1981) är en Stockholmsbaserad fotograf, författare, filmskapare och performancekonstnär från San Francisco. Han skapar fotografi, grafik, videokonst och böcker om personliga interaktioner med subkulturella samhällen i världen. Mostyn erhåller examen från Yale University och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han har ställt ut internationellt, bland annat i MASS MoCA, Kunst-Werke Berlin, Art Basel Miami Beach, Fotografiska och Moderna museet i Stockholm.
www.santiagomostyn.info

Johanna Steindorf (född 1982) är en tysk-brasiliansk media konstnär baserad i Tyskland. Med avslutade doktorandstudier vid Bauhaus-Universität Weimar inom mediekonst, har audio-promenaden blivit huvudämne i forskningen. Audio-promenaden används som konstnärligt verktyg för att lyfta frågor om migration och jämställdhet. För tillfället har hon lärar- och forskartjänst vid Universität zu Köln. Hennes verk har mestadels visats i Tyskland och Brasilien. Utställningen i Marabouparken är hennes första i Sverige.
www.johannasteindorf.de

Elena Jarl & Iliane Kiefer
Elena Jarl har en bakgrund inom klassisk musik och operasång. Hon har en kandidatexamen inom kulturvetenskap med konsthistoria som huvudämne, vid Stockholms universitet. Iliane Kiefer har studerat i Leipzig, Tyskland, där hon har avslutat sin kandidatexamen i samhällsvetenskap och filosofi med kulturvetenskap som huvudämne. Nu studerar de inom masterprogrammet Curating Art vid Stockholms universitet. De har tillsammans startat den ideella föreningen gap-art: a platform for critical perspectives in art.
www.gap-art.org