fbpx

Brown Island & Collective Creativity

Brown Island & Collective Creativity

12 oktober 2018, kl 18–20

I samband med utställningen Sharing Knowledges med Rudy Loewe bjuder vi in till en diskussion mellan de två kollektiven Brown Island (Stockholm) och Collective Creativity (London). Vi kommer att prata om själv-organisering, hur det är att arbete inom och utanför institutioner och hur vi navigerar dessa processer som konstnärer och aktivister.

Samtalet sker på engelska. Lyssna på en inspelning nedan.
I samarbete med ABF

Brown Island är en studentgrupp som består av rasifierade personer som organiserar sig på Konstfack. Brown Island består av konstnärer från skolans olika utbildningar. Behovet av en grupp för och av rasifierade konstnärer blir tydlige då en kliver in i Konstfacks utställningsutrymme Vita havet. De flesta kultur- och konstinstitutioner i Sverige är homogena och ger lite plats och utrymme åt berättelser från och konst av rasifierade människor. Brown Island är ett motstånd emot vita, heteronormativa miljöer som skapar ett utrymme curerat av och för rasifierade.

https://brownisland.tumblr.com

Collective Creativity är ett konstnärskollektiv av och för Queer, Trans* och Intersexuella rasifierade konstnärer vars mål är att skapa ett radikalt gräsrotsutrymme som ifrågasätter konstpolitiken i relation till queera identiteter, institutionell rasism och anti-kolonialism. Collective Creativity är hängivna åt att ifrågasätta rasmaktsordningen [white supremacy] inom ramen för kulturen; att avkolonisera våra konstutbildningar, av-lära historier som reproducerar den koloniala blicken, och utforma egna konstutbildningar och skifta kanon genom att åter ge fokus åt rasifierade konstnärer och kulturella.

http://qtipoccollectivecreativity.tumblr.com