fbpx
  • Fatoumata Diabaté, Sutigi – a nous la nuit
    Fatoumata Diabaté, Sutigi – a nous la nuit
10 oktober 2013–1 december 2013

Fatoumata Diabaté – Natten är vår

Natten är vår (a nous la nuit)

Marabouparken konsthall fortsätter sin maliska höst med Fatoumata Diabaté som tillhör en ung generation kvinnliga fotografer som tagit plats på den fotografiska scenen i Västafrika. I utställningen Natten är vår (a nous la nuit) skildrar hon sin samtid genom fotografier av unga Bamakobor i det stimmiga nattmörkret i Malis huvudstad. 

Natten är vår (a nous la nuit) består av ett antal ögonblicksbilder som fångar nattlivet i Bamako, stunden innan hemma framför spegeln, snygga ”moves” på dansgolvet, mobiler som checkas av och blickar som söker kontakt. Fotografierna uttrycker både något undflyende och intimt i varje situation. Med kameran fångar hon en urringning eller glittret i en klänning som i en snabb sketch eller anteckning.

I utställningen visas ett urval bilder från den större bildserien Sutigi – a nous la nuit. Diabaté skildrar hur människor poserar lekfullt framför kameran och med stolthet träder fram i sina trendiga kläder och accessoarer som bärs med naturlig elegans. De miljöer som förekommer i Natten är vår (a nous la nuit) är därför inte helt olika de sammanhang som den numera världsberömde maliske fotografen Malick Sidibé dokumenterade ungefär fyrtio år tidigare och som under hösten visas parallellt med Fatoumata Diabaté. Trots detta råder det samtidigt en urban, lite rastlös stämning i Diabatés samtida fotografier som förmedlar en annan tidsanda än den kanske mer sorglösa atmosfär som finns i Malick Sidibés klassiska och balanserade kompositioner.

Det finns många berättelser och infallsvinklar från Västafrika som återstår att förmedlas och som på olika sätt följer upp vad de tidiga maliska fotograferna såsom Malick Sidibé och hans samtida tog fasta på under 50-talet då kolonialherrarna drog sig tillbaka. För Diabaté finns drivkraften i att gå vidare med att skildra tillvaron på egna villkor i en region som annars ofta blir tolkad och beskriven av utomstående betraktare och reportrar.

Utställningen Natten är vår (a nous la nuit) genomförs i samarbete med exp (experiments in crosscultural practices).

Fatoumata Diabaté är utbildad fotograf i Mali, hon har studerat vid Centre de Formation en Photographie, CFP. 2005 blev hon inbjuden att delta i den omfattande fotobiennalen Les Rencontres de Bamako som äger rum vartannat år vilket blev ett viktigt avstamp i hennes karriär. Hon arbetar parallellt med uppdrag för kulturinstitutioner, stora organisationer såsom World Press Photo och med sina egna fotoserier som hon utvecklar över tid. Hon har deltagit i ett stort antal utställningar och fotofestivaler i Afrika och Europa. 2005 mottog hon priset ”Afrique en création” som delas ut av franska statens kulturinstitut AFAA för fotoserien Touaregs, en gestes et en mouvements. 2011 fick hon även motta den franska Blachèrestiftelsens pris för fotoserien l’Homme en Animal.

Fatoumata Diabaté, Sutigi – a nous la nuit