fbpx

The Strange Half-absence of Wandering at Night

En karta ritad av en av deltagarna i audio-promenaden ”still here sometimes there”. 2011.
Copyright: Johanna Steindorf

The Strange Half-absence of Wandering at Night

Audio-promenad 17 december, kl 14.30 (varaktighet omkring 40 minuter)
Plats: Ingång till Marabouparken (T-banestation: Sundbyberg centrum)

Anmälan: Anmälan sker via email till info@gap-art.org, innan den 17 december (max. 30 deltagare)

Fri entré. Obs! Hålls på engelska

Vänligen ta med er egna mobiltelefoner/mp3 spelare och hörlurar. En nedladdningsbar länk till mp3 filen, kommer att bli tillgänglig efter anmälan. Vänligen klä er varmt, promenaden kommer att ta vid oavsett väder.The Strange Half-absence of Wandering at Night
I anknytning till utställningen Rethinking Flânerie på Marabouparken, kommer Johanna Steindorfs audio-promenad The Strange Half-absence of Wandering at Night, att ta plats i Marabouparken och i Sundbybergs omgivningar.

Promenaden handlar om flanösen och reflekterar över kvinnors situation på offentliga platser. I sällskap av en kvinnlig berättarröst leds deltagarna genom miljöerna när solen går ner. Med blandade berättelser, textutdrag, musik och inspelningar får omgivningarna andra kvaliteter.

Rethinking Flânerie är en grupputställning på Marabouparken konsthall som pågår mellan den 14–18 december 2016. Utställningen presenterar konstverk av de internationella konstnärerna Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf, vilka utmanar konceptet flanören under 2000-talet. Med fotografier, filmer och installationsverk väcks frågor om jämställdhet, migration, hem och exil. Utställningen är curerad av Elena Jarl och Iliane Kiefer.

Flanören var en litterär figur som återupptäcktes i fransk litteratur i mitten av 1800-talet, och har sedan dess diskuterats i olika discipliner. Under 1900-talet återanvände konstnärer flanörens promenader, flanerandet, och skapade nya strategier för att problematisera kapitalismens effekter i det föränderliga stadsrummet. Trots att vissa historiska arv påverkar förståelsen för flanören idag, visar Nisrine Boukhari, Santiago Mostyn och Johanna Steindorf hur nutida manifestationer är nödvändiga. Likt samtida vandrare, resenärer och till och med som en flanös, använder de sina uttryck för att hantera personliga konflikter och sociala ojämlikheter. Konstverken lyfter fram olika berättelser och skapar upplevelser, vilka uppmanar publiken att omvärdera flanören och flanerandet idag. Utställningen har möjliggjorts med stöd av Stockholms stad och Stockholms universitet och är del av examen i Curating Art, ett internationellt masterprogram vid Stockholms universitet. Utställningen är också genomförbar tack vare samarbetet med Marabouparken.

För mer information besök: www.facebook.com/GapArtPlatform

Läs mer om utställningen Rethinking Flânerie

Johanna Steindorf (född 1982) är en tysk-brasiliansk media konstnär baserad i Tyskland. Med avslutade doktorandstudier vid Bauhaus-Universität Weimar inom mediekonst, har audio-promenaden blivit huvudämne i forskningen. Audio-promenaden används som konstnärligt verktyg för att lyfta frågor om migration och jämställdhet. För tillfället har hon lärar- och forskartjänst vid Universität zu Köln. Hennes verk har mestadels visats i Tyskland och Brasilien. Utställningen på Marabouparken är hennes första i Sverige.